Rogge heeft geen spijt van keuze voor Peking

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft er geen spijt van dat het Internationaal Olympisch Comité heeft gekozen voor Peking als gastheer van de Olympische Spelen in 2008. De Belg zei dat gisteren tegen de BBC in reactie op de kritiek van mensenrechtenorganisaties. „Ik respecteer hun acties en ze hebben het volste recht de olympische beweging aan te spreken, maar ze zitten ernaast met hun kritiek op het IOC”, aldus Rogge. „Er zijn grenzen aan wat we kunnen. Het IOC kan niet alle problemen in de wereld oplossen.”

China ligt onder meer onder vuur wegens hun steun aan de militaire regiems in Soedan en Birma (Myanmar), die de bevolking met geweld onderdrukken. Met name instanties als Amnesty International proberen duidelijk te maken dat de mensenrechten in China met voeten worden getrede. Zo worden nog tal van dissidenten in strafkampen gevangen gehouden en worden ook mensen onvrijwillig geëvacueerd om plaats te maken voor accommodaties die de Olympische Spelen nodig hebben om te gloriëren. Tal van discussies worden in de wereld georganiseerd om duidelijk te maken dat Peking niet de juiste locatie is om het ‘sportfeest der verbroedering’ te organiseren.

Maar Rogge blijft bij zijn keuze: „We hebben gekozen voor een land waar eenvijfde van de wereldbevolking woont en dat aan het veranderen is. De Spelen kunnen de problemen niet oplossen, maar zullen zeker een bijdrage leveren. Dus is er zeker geen spijt over onze keuze.”

Inwoners van Peking blijken zich volgens een onderzoek intussen mateloos te ergeren aan spugen op straat, roken, zwerfvuil en barbecues. Zo meldt het persbureau Reuters. Ze menen zelf dat hun onhebbelijkheden uit het straatbeeld moeten verdwijnen met de Olympische Spelen in 2008 op komst. Het zijn de opvallendste uitkomsten van een onderzoek onder 200.000 inwoners van de Chinese hoofdstad. Het stedelijk milieubureau wilde graag van de bewoners weten wat er moet gebeuren om de vervuilde stad schoner te krijgen en aantrekkelijker te maken voor de buitenwereld.

Smog is en blijft de grootste zorg voor de organisatie van de Olympische Spelen. Peking heeft al miljoenen euro’s gespendeerd aan maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar tot op heden blijkt schone lucht een utopie. De inwoners van Peking is het ontgaan.