‘Quote’ weet wie het rijkst is in elke gemeente

Het zakenblad Quote presenteert vanavond zijn jaarlijkse lijst met rijke Nederlanders. Het blad toont van elke gemeente de rijkste inwoner.

Het ‘bijtertje onder de zakenbladen’ heeft ze weer op een rijtje gezet, de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Vanavond presenteert Quote de elfde editie van de Quote 500. Dankzij de rijkenlijst schiet de oplage omhoog van 50.000 naar 120.000 exemplaren. Het is de eerste ‘500’ van de nieuwe hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum.

U begint officieel per 1 november. Is deze Quote 500 al ‘uw’ uitgave?

Van Stokkum: „Officieel begin ik inderdaad pas donderdag, maar eigenlijk ben ik al een tijdje in functie. Zo raak ik snel ingewerkt. Het is hectisch. We werken hard aan de nummers voor december en januari en daar komt dan de Quote 500 tussendoor.”

De presentatie van de 500 was altijd het feestje van uw voorganger Jort Kelder. Zal hij dat missen?

„Voor Jort is het best moeilijk. Hij is daar emotioneel onder. Ik kan me voorstellen dat het vreemd is om na achttien jaar een nieuwe naam in het colofon te zien.”

Wordt het moeilijk om hem op te volgen?

„Dat weet ik niet. Ik heb nagedacht over de baan, niet over het opvolgen van Jort Kelder. Ik begin niet gehinderd door enige kennis aan de baan. Ik heb hier natuurlijk wel een tijd gewerkt, maar ik heb geen hoofdredactionele ervaring.”

Wat gaat u veranderen bij Quote?

„Het blad stond het laatste jaar stil. Ik heb Quote al eerder enige sleetsheid verweten. Ik word niet enthousiast van weer Harry Mens in het blad. Ik zal Quote niet radicaal veranderen, maar er mag wel weer een beetje reuring komen.”

Bent u vanavond de spreekstalmeester?

„Ik laat even mijn gezicht zien, maar de presentatie laat ik over aan acteur Peer Mascini. Het thema van de avond is ‘Quote gaat de provincie in’. Mascini komt op in een gouden tractor.”

Nieuw dit jaar is het overzicht met de rijkste inwoner per gemeente. Wie staat er op één in Amsterdam?

„De rijkste Amsterdammer is Peter-Frans Pauwels, een van de oprichters van TomTom. Hij staat op de 26ste plaats met 895 miljoen euro. De hoogste nieuwe binnenkomer is Antonio Perra, op 84 met 280 miljoen. Hij bedacht een hersluitbaar frisdrankblik en doet nu zaken met Coca Cola. Op de eerste plaats staat weer de familie Brenninkmeijer met 18,5 miljard euro gevolgd door Charlene de Carvalho-Heineken met 5,6 miljard.”

Hoe belangrijk is de Quote 500-special voor uw tijdschrift?

„Het is by far ons koninginnenummer en zorgt voor een belangrijk deel van de omzet. De belangstelling is ook logisch: iedereen wil weten wie in de lijst staat. De lijst geeft ook de machtsverhoudingen weer in Nederland.”