Nieuw onderzoek Schipholbrand na verzoek advocaat

Het gerechtshof in Amsterdam beslist medio november welke onafhankelijke deskundigen de oorzaak naar de brand in het cellencomplex bij Schiphol gaan onderzoeken. Volgens de advocaat van de veroordeelde aanstichter van de brand, die vandaag „wegens persoonlijke omstandigheden” wordt vrijgelaten, beschikt de Universiteit van Lausanne over voldoende deskundigheid voor zo’n onderzoek.

Dit heeft het gerechtshof besloten, na een verzoek van de advocaat van de Libische asielzoeker Ahmed Al-J., die eerder dit jaar door de rechtbank in Haarlem tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Hij had in nacht van 26 oktober 2005 een brandende peuk weggegooid en die onvoorzichtigheid leidde tot de brand, oordeelden de rechters.

Al-J. en zijn advocaat E. Damman gingen in hoger beroep en gisteren werd hiervoor een zogenaamde regiezitting gehouden. De inhoudelijke behandeling volgt in november. De advocaat moet nu een voorstel indienen waarin wordt aangegeven hoe en door wie het onderzoek moet worden gedaan. Het gerechtshof wil een oordeel kunnen vormen over de deskundigheid van de ‘nieuwe’ onderzoekers. Intussen is de verdachte vrij, maar hij mag Nederland niet verlaten en is verplicht om op de zitting van het Hof te verschijnen.

De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost is uitgebreid onderzocht door diverse instanties. Voor het strafrechterlijk onderzoek ging niet alleen de technische recherche aan het werk, maar ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een ingenieursbureau. Daarnaast verrichtte de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder leiding van voorzitter Pieter van Vollenhoven, een onafhankelijk onderzoek. De conclusies waren hard en de destijds verantwoordelijke ministers Donner (Justitie, CDA) en Dekker (VROM, VVD) traden af. Korte tijd later vertrok ook de burgemeester van Haarlemmermeer waar het cellencomplex was gehuisvest. Volgens de Onderzoeksraad was er veel te weinig aandacht geweest voor de brandveiligheid en hield het personeel van het complex zich niet aan voorschriften. Zowel de Onderzoeksraad als het NFI beschouwen de weggegooide sigaret als directe oorzaak van de brand.