Nieuw onderzoek naar oorzaak Schipholbrand

Justitie gaat de oorzaak van de brand in het detentiecentrum op Schiphol opnieuw onderzoeken. Een 25-jarige Libiër, die afgelopen juni door de rechtbank in Haarlem tot drie jaar cel werd veroordeeld omdat hij de brand zou hebben aangestoken, komt hangende dat onderzoek op vrije voeten. Een woordvoerster van het parket bij het gerechtshof in Amsterdam heeft dat gisteren bevestigd.

Het nieuwe onderzoek moet zich richten op de oorzaak, oorsprong en toedracht van de brand. Het hof wil wel van de advocaat weten wie het onderzoek gaan doen.

De Libiër Al-J., zou de brand met een brandende sigaret hebben veroorzaakt. Volgens zijn advocaat was er van opzet geen sprake; hij zou zelfs gepoogd hebben de brand te blussen. Volgens de advocaat was de technische recherche bij het onderzoek dat tot de veroordeling leidde bevooroordeeld.

Bij de brand in het complex op 26 oktober 2005 kwamen elf uitgeprocedeerde asielzoekers om het leven. De slachtoffers waren vrijwel allemaal afgewezen asielzoekers. Al-J. zou de dag na de brand worden uitgezet naar Libië.

Hoewel de Libiër hangende het onderzoek vrij komt, moet hij zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo is het hem verboden het land te verlaten en moet hij aanwezig zijn bij de verdere behandeling van de zaak. Het is nog onbekend wanneer het hof de zaak inhoudelijk behandelt.

In september 2006 oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven dat de overheid medeverantwoordelijk was voor de ernstige gevolgen van de brand. Het complex was brandonveilig. Als de overheid meer had gedaan aan brandpreventie, waren er minder of zelfs geen doden gevallen. Na bekendmaking van het rapport stapten de toenmalige ministers van justitie (Donner) en van VROM (Dekker) op.