Nederland slaat geen munt uit kennis

De concurrentiekracht van de Nederlandse economie blijft achter bij die van soortgelijke, Scandinavische economieën. Dat komt doordat Nederlandse bedrijven nieuwe, innovatieve ideeën onvoldoende weten binnen te halen. Ook in het vertalen van kennis naar commercieel succes gaat veel mis.

Dit staat in het jongste Global Competitiveness Report van het Wereld Economisch Forum (WEF) dat vanochtend is gepubliceerd. Het WEF is een adviesorgaan gelieerd aan de jaarlijkse bijeenkomst van topindustriëlen en vooraanstaande politici uit de hele wereld in het Zwitserse Davos.

Uit een vergelijking tussen Nederland en de beter scorende economieën van Scandinavische landen blijkt volgens het WEF dat Nederland onvoldoende munt weet te slaan uit de aanwezige kennis. Nederland presteert met een vierde plaats goed op het gebied van technologie en kennisontwikkeling, maar weet dit niet om te zetten in een hoger innovatievermogen. Dat zou onder meer komen door een relatief slechte samenwerking tussen universiteiten en bedrijven.

Het WEF beoordeelt de concurrentiekracht van landen op twaalf criteria, waaronder hoger onderwijs, de rol van de overheid en infrastructuur. De deelscores worden opgenomen in de zogeheten mondiale concurrentie-index.

In deze index zakt Nederland dit jaar van de negende naar de tiende plaats. De Verenigde Staten zijn lijstaanvoerder. In de toptien zijn opvallend veel Scandinavische landen te vinden. Denemarken, Zweden en Finland behoren volgens het WEF tot de meest concurrerende economieën. Het is de zevende keer dat het forum de concurrentiekracht van landen vergelijkt. Dit jaar zijn 131 landen vergeleken. Tsjaad is hekkensluiter.

Voor het bepalen van de concurrentiekracht van hoogontwikkelde economieën als Nederland kijkt het forum vooral naar innovatie. Landen als China concurreren vooral met goedkope arbeid, landen als Nederland vooral met innovatieve producten en diensten. Nederland staat weliswaar net als vorig jaar in de toptien van de meest concurrerende economieën, maar volgens het forum kan het veel beter. „Nederland laat in vergelijking tot de koplopers vooral steken vallen op het gebied van innovatie.”