Nederland heeft in EU meeste werknemers in cultuursector

Brussel. Nederland telt het hoogste percentage werknemers in de culturele sector van de EU. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Eurostat.

Volgens het Europese bureau voor de statistiek werkten in Nederland in 2005 305.800 mensen in de cultuur, 3,8 procent van de totale werkgelegenheid tegenover in totaal vijf miljoen mensen in de EU. Dat is 2,4 procent van de totale Europese beroepsbevolking. Nederland heeft volgens Eurostat het hoogste percentage theaterbezoekers van de EU (58 procent; EU-gemiddelde 32 procent). Het economische gewicht van uitgeverijen van boeken, tijdschriften en kranten is in Nederland het één na hoogste van de EU: 4,5 procent van de totale industriële bedrijvigheid. Alleen de uitgeverssector van Groot-Brittannië heeft een grotere omvang met een aandeel van 5,5 procent van de industrie. Verder blijkt dat Denemarken op alle criteria voor participatie aan culturele activiteiten (met uitzondering van het theaterbezoek) hoger scoort dan Nederland en het Europese gemiddelde. Veel mensen die in de culturele sector werkzaam zijn, doen dit op basis van tijdelijke arbeidscontracten (16 procent) of als zelfstandigen (bijna 30 procent). In Nederland liggen deze percentages nog hoger dan gemiddeld, respectievelijk 20 en 35 procent.