Navigeren en tv kijken

Tot nu toe hadden navigatiesystemen een positieve invloed op de rijvaardigheid van de meeste automobilisten: je hoeft geen kaart meer te kijken en houdt de ogen op de weg. Maar als vanaf komende maand het aantal kop-staartbotsingen op de snelweg dramatisch toeneemt, weten we waar het aan ligt: met twee nieuwe navigatiesystemen van VDODayton kun je onderweg tv kijken. Deze functie was nog niet niet in een TomTom of een andere los GPS-apparaat te vinden, maar dankzij de ingebouwde DVB-T ontvanger (digitale televisie zoals Digitenne) is het mogelijk om Nederland 1, 2 en 3 te ontvangen. Al rijdend. Op de snelweg. Dom!

Gelukkig hebben de PN 4000 en de PN 6000 XXL (respectievelijk 11 en 14 cm display) beide een beveiliging: boven de zeven kilometer per uur schakelt het tv-gedeelte zichzelf automatisch uit. Alleen de achterpassagiers kunnen met een (optioneel) extern scherm nog tv kijken.

Een alternatief – maar don’t try this at home – is je iPod Video op het autodashboard klemmen en daarop een cabaretshow kijken. Zo’n voorstelling kun je prima met de ogen op de weg gericht volgen, terwijl de rest van de passagiers het bewegende plaatje voorgeschoteld krijgt.

Nog beter is het om op de weg te blijven letten. Ga desnoods handsfree bellen, of kijk hoe je buurman zich met een snelheid van 6 kilometer per uur in de kofferbak van zijn voorganger boort.

Marc Hijink

Prijs: vanaf 399 euro. Meer navigatie op nrc.nl/hebben