Mugabe toch welkom op top EU-Afrika

President Robert Mugabe van Zimbabwe ontvangt deze week een uitnodiging voor de top van Europese en Afrikaanse leiders die de EU volgende maand organiseert in Lissabon.

De komst van Mugabe, die wordt beschuldigd van schending van de mensenrechten, is omstreden. De Britse premier Brown dreigde in september niet naar de top te komen als Mugabe zou worden uitgenodigd. „Er is geen vrijheid in Zimbabwe, geen vrijheid van vereniging, geen persvrijheid. En er zijn wijd verbreide martelingen en massale intimidatie van de politieke oppositie”, zei Brown.

De EU heeft sancties ingesteld tegen Zimbabwe. Zo krijgen Mugabe en 120 belangrijke leden van zijn partij Zanu PF normaal gesproken geen visum voor de EU.

Behalve Groot-Brittannië zijn ook andere landen, waaronder Nederland, tegen de komst van Mugabe. Maar verschillende Afrikaanse landen staan er juist op dat hij wordt uitgenodigd. EU-voorzitter Portugal, dat de uitnodiging bekend maakte, bevindt zich daardoor in een lastige positie. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat een dergelijke top met leiders uit Europa en Afrika wordt georganiseerd.

„Nederland vindt het onwenselijk dat Mugabe komt”, zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „Maar als hij komt, moeten mensenrechten hoog op de agenda staan”. Of premier Balkenende naar Lissabon gaat, staat nog niet vast. „De delegatie is nog niet samengesteld”, zegt de woordvoerder. Nederland hoopt dat Portugal „een creatieve oplossing” kan vinden.

Een hoge Portugese functionaris zei gisteren tegen het Franse persbureau AFP „dat iedereen dezelfde uitnodiging krijgt” voor de top.

Onderwerpen die tijdens de top op 8 en 9 december in Lissabon aan de orde zullen komen zijn migratie, klimaatverandering en ontwikkelingssamenwerking. De EU is bezorgd over de groeiende invloed in Afrika van China, dat geen lastige vragen over mensenrechten stelt.