Minder bloedserieus met een masker op

Geen masker, geen toegang. Dat is de dresscode van het Halloweenfeest van OntFront.

Het feestje in Amsterdam vanavond wil de Nederlandse hiphop een eigen stijl geven.

Foto’s Reuters Combination picture shows participants of a Halloween parade in Kawasaki, south of Tokyo, October 28, 2007. About three thousand people dressed in costumes take part in the ceremony to celebrate Halloween. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN) REUTERS

Twee nonchalant uitgedoste jongens meldden zich, op een doordeweekse avond vorig jaar, bij de ingang van Bitterzoet in Amsterdam. Ze kennen het concept van OntFront en doen niet moeilijk over het aanschaffen en dragen van een masker op het hiphopfeest. Terwijl de vrouw aan de deur, over de kassa gebogen, hun wisselgeld uitzoekt, trekken de jongens hun zelfgemaakte uitrusting voor de avond uit hun rugzak. Als de vrouw opkijkt ziet ze nog steeds de smoelen van de jongens, maar nu van karton. Ze hebben de foto’s waar ze zelf breed lachend opstaan levensgroot opgeblazen en afgedrukt. Met gaten op de plek van hun ogen en elastiekjes achter hun oren dragen de bezoekers hun eigen gezicht, inclusief tweedimensionale krullen.

Mannen met gouden tanden en bijpassende glittermaskers, geschminkte vrouwen met mondkapjes, uitgedoste monsters, kattenkoppen en andere dieren staan vanavond tijdens tweede verjaardag van de onconventionele Amsterdamse hiphoppartij OntFront opnieuw in Bitterzoet. Halloween is niet de aanleiding voor het gemaskerde feest. De strikte dresscode – geen masker, geen toegang – is al twee jaar de regel op het terugkerende hiphopevenement.

Juist door een masker te dragen kunnen bezoekers zichzelf zijn, is de filosofie van organisatoren en bedenkers Tomas Overtoom en Sam Dobrowolski. Dus hoewel de naam OntFront wat militant aandoet, is de boodschap is juist positief bedoeld. „To front is stoer doen in het Engels, je een houding aanmeten. Ont is de flipside daarvan”, vertelt Overtoom. „Er komen veel mensen die echt van de hiphopmuziek houden, maar zich niet zo thuis voelen op een hiphopfeest. Tegelijkertijd proberen we degenen die er juist rauw en rugged uitzien flair te geven.”

Het idee was één, maar de organisatie een tweede. „We hebben in 2005 een paar maanden met het concept rondgelopen voordat we het uit durfden te voeren. We hebben toen gewacht op Halloween, als natuurlijke ingang. Want als we zomaar een gemaskerd feest hadden georganiseerd, dan waren we nooit geaccepteerd”, vertelt Overtoom.

„Het leek vloeken in de kerk, daarom was het belangrijk dat we de oude garde van de Amsterdamse hiphop erbij betrokken, om het credible te laten zijn. We hebben alle grote namen uit de hiphopscene gevraagd of ze ons wilden steunen. Dat deden ze puur op basis van goodwill, omdat ze mij kennen.”

Of het aan zou slaan in het Amsterdamse hiphopcircuit was een gok. „We wilden de stugge sfeer veranderen en iets unieks maken met een Amsterdamse identiteit. Alles in de Nederlandse hiphop wordt rechtstreeks gekopieerd uit de VS. In andere muziekstijlen, op andere feesten, zie je creativiteit die hier nauwelijks voorkomt. In Frankrijk heeft hiphop een eigen stijl, Brazilië heeft een eigen sound. Waarom wij niet?”, vroeg hij zich af. „Hiphop moet hier altijd zo bloedserieus doen.”

Desondanks was het OntFront concept direct een succes. „De eerste keer was meteen heel vet. Het masker breekt een soort spanning die soms op hiphopfeesten kan ontstaan.” Dankzij de muziek en de aankleding ging het hiphoppubliek, dat gewoonlijk vaak knikkenbollend aan de rand van de dansvloer staat ‘helemaal los’.

In de afgelopen twee jaar is het feest in Amsterdam verhuisd van café de Duivel naar Bitterzoet en via de Flexbar weer terug. In plaats van elke maand vindt het nu vier keer per jaar plaats, om het exclusief te houden. Overtoom: „We hebben een filter aan de deur. Mensen die geen masker durven dragen willen we ook niet binnen. We selecteren op mentaliteit.”

Vanavond vanaf 22.00 uur: OntFront. Locatie: Bitterzoet, Spuistraat 2, Amsterdam. Dj's: O.Boogie, Edzon, Herrie Gekkehuis, Broky B & FullCrate. Prijs: 5 euro. Dresscode: masker (ook te koop aan de deur).

    • Emilie van Outeren