‘Kinderen zijn Tsjadisch’

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het verhaal in twijfel getrokken van de Franse hulporganisatie die verdacht wordt van kindersmokkel in Tsjaad. Zestien Europeanen, onder wie negen Fransen, moeten in Tsjaad terechtstaan wegens de kwestie.

Een woordvoerder van het Quai d’Orsay zei gisteren dat „de beschikbare informatie er op lijkt te wijzen” dat er onder de 103 betrokken kinderen „veel Tsjadische kinderen zijn en zelfs veel kinderen die geen wees zijn”. De gewraakte hulporganisatie, Arche de Zoé, verklaarde eerder dat zij zich inzet enkel voor weeskinderen uit Darfur, het West-Soedanese crisisgebied naast de Tsjadische oostgrens. De organisatie zou de kinderen willen onderbrengen bij adoptieouders in Frankrijk.

De verklaring van Parijs sluit aan bij die van medewerkers van de Verenigde Naties in Tsjaad die de kinderen hebben gesproken. De kinderen hebben verklaard dat buitenlanders hen met snoepgoed probeerden weg te lokken bij hun ouders, aldus het VN-personeel.

Zes Franse medewerkers van Arche de Zoé werden vorige week gearresteerd toen zij probeerden met 103 kinderen per vliegtuig Tsjaad te verlaten. Ook werden drie meereizende Franse journalisten, zeven man Spaans vliegtuigpersoneel, een Belgische piloot en twee Tsjadiërs opgepakt. De Fransen en Spanjaarden zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij kindersmokkel en fraude. Zij riskeren twintig jaar cel en dwangarbeid.

De Franse president Sarkozy noemde de operatie van Arche de Zoé eerder al „illegaal en onaanvaardbaar”. Justitie in Frankrijk is een eigen onderzoek gestart naar de zaak.

Naar deze week bleek, heeft Parijs een half jaar geleden al vraagtekens geplaatst bij de activiteiten van Arche de Zoé. De Franse autoriteiten lieten de hulporganisatie verder ongemoeid. Nadat Parijs de autoriteiten in Tsjaad had gewaarschuwd voor Arche de Zoé, kwam de Tsjadische justitie vorige week in actie. (Reuters, AP)