Inval bij artsen universiteit Freiburg

De Duitse politie heeft vanochtend huiszoekingen gedaan bij twee voormalige artsen van de universiteit van Freiburg. Zij worden ervan verdacht op systematische wijze doping te hebben verstrekt aan wielrenners van T-Mobile.

De huiszoekingen passen in het kader van het onderzoek naar Andreas Schmid en Lothar Heinrich, twee specialisten in sportgeneeskunde. Zij bekenden in mei dat ze doping hadden verstrekt aan (ex)-renners van T-Mobile in de jaren negentig. De twee werden eerst vrijgesteld van vervolging wegens hun medewerking aan het onderzoek, maar volgens de Duitse justitie hebben ze zich wel schuldig gemaakt aan het illegaal voorschrijven van medicijnen.

De huiszoekingen komen een week nadat Patrik Sinkewitz voor een onderzoekscommissie van de Duitse wielerbond bekentenissen aflegde over dopinggebruik bij T-Mobile. Tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk werd bekend dat de renner in juni bij een trainingskamp van zijn ploeg positief was bevonden op het gebruik van testosteron. Sinkewitz zou onder andere verklaringen hebben afgelegd over het dopingsysteem bij het team toen Schmid en Heinrich er nog actief waren.

De twee zijn ondertussen ontslagen bij de wielerploeg en geschorst door de faculteit geneeskunde aan de universiteit van Freiburg, die gespecialiseerd is in het begeleiden van duursporters. De affaire kwam in mei naar buiten na de verschijning van een boek van de Belg Jef D’Hont, in de eerste helft van de jaren negentig verzorger bij de Telekomploeg. Daarop volgden bekentenissen over epogebruik door toprenners als Bjarne Riis, Erik Zabel en Rolf Aldag.