“Het oosten is rood”

Restaurant “Het oosten is Rood” is gevestigd in een voormalige wapenfabriek op een verlaten fabrieksterrein in het Noordoosten van Peking. Het is een enorme kantine waar dagelijks tientallen maoisten, arbeiders en boeren samenkomen om op bijna morbide wijze hun ‘Grote Roerganger’ Mao Zedong te vereren en even te worden ondergedompeld in de sfeer van hun

download_1.jpg Restaurant “Het oosten is Rood” is gevestigd in een voormalige wapenfabriek op een verlaten fabrieksterrein in het Noordoosten van Peking.

Het is een enorme kantine waar dagelijks tientallen maoisten, arbeiders en boeren samenkomen om op bijna morbide wijze hun ‘Grote Roerganger’ Mao Zedong te vereren en even te worden ondergedompeld in de sfeer van hun jeugd.

“Het oosten is rood” is een communistisch strijdlied dat nog elke dag op het perron van het centraal treinstation in Peking uit de luidsprekers schalmt.

Beluister het lied “Het oosten is rood”

vracht_1.JPG“ Wat Chroesjtsjov deed met Stalin dat zullen we met Mao Zedong nooit laten gebeuren”, beloofde de Chinese leider Deng Xiaoping in 1981.

Daarom mag Mao door iedereen bespot, vereerd en vercommercialiseerd worden , zolang de Grote Leider maar niet wordt beledigd zoals de bekende kunstenaar Gao Qiang onlangs deed.
Tijdens het partijcongres afgelopen maand werd zijn atelier gesloten omdat hij Mao had afgebeeld met borsten en een vagina.
Na drie decennia economische hervormingen is op het gebied van de kunst veel gepermitteerd in China maar ongebreidelde nationale kunst uit heden en verleden blijft gevaarlijk terrein.
download.jpg Zo schorstte een plaatselijke krant vorig jaar de tekenaar Kuang Biao die Hu Jintao had afgebeeld terwijl hij een brief schreef naar de dochter van een professor die zich op 48- jarige leeftijd dood had gewerkt.
Ook in “Het oosten is rood” is de ironie ver te zoeken.
In de oude fabriekshal zitten Chinezen aan ronde tafels en rode stoelen.
Boerenjongens met overalls en blauwe petten lopen met enorme gietijzeren potten boven hun hoofd. Ze serveren het favoriete eten van Mao Zedong.
Dan begint op een podium in het midden van de hal een voorstelling van zingende Rode Gardisten, schietende soldaten en met het rode boekje marcherende meisjes met lange vlechten.
De uitgelaten maar bloedserieuze Chinese gasten -ik ben de enige buitenlander- zwaaien vlag.JPGuitzinnig met rode vlaggetjes als een flink aangeschoten vrouw op het podium wordt gehesen. Ze ligt bijna in katzwijm voor de foto van de grote leider en volledig in extase zingt en danst ze mee met de hoekig bewegende Rode Gardisten.
Achterin de zaal wordt opeens een grote rode vrachtwagen in het spotlicht gezet. De gasten draaien zich massaal om naar de legermeisjes die boven op de motorkap dansen en springen.
In het restaurant zitten overwegend boeren en arbeiders; velen hebben voor de gelegenheid de bekende Mao outfit aan.
Meneer Liu (56) zegt dat hij elke week naar “Het oosten is rood” komt.
‘Het brengt me terug in de sfeer van mijn jeugd. Ik houd van Mao want hij heeft ons bevrijd van het keizerrijk en de Japanners. Hij zorgde beter voor ons boeren en arbeiders dan de huidige leiders. Soms verlang ik terug naar die tijd.
Buitenlanders kunnen dat toch nooit begrijpen”, zegt Liu.

(Zie ook NRC Handelsblad vandaag )

muurs.JPG