Herontdekt folktalent

cd freakfolk

Vashti Bunyan: Some Things Just Stick In Your Mind Fatcat/PIAS

Het blijft een fascinerend verhaal: beeldschoon zangeresje van negentien mag als ontdekking van Rolling Stones-manager Andrew Loog Oldham in 1965 een plaatje opnemen en verdwijnt daarna 40 jaar van het toneel. Oldham zag indertijd een Engelse Françoise Hardy in Vashti Bunyan en liet Mick Jagger en Keith Richards het lieve liedje Some things just stick in your mind voor haar schrijven. Het plaatje flopte jammerlijk en we zouden niets meer van haar gehoord hebben, als Bunyan in 1967 niet het album Just Another Diamond Day zou hebben opgenomen.

Het werd pas decennia later herontdekt als een meesterwerk van de Britse folk en nu Bunyan algemeen wordt erkend als beschermvrouwe van de hippe freakfolkbeweging, komt ook haar verloren gewaande werk uit 1964-’67 boven water. Ze nam nog meer wonderschone liedjes op, nu verzameld op een dubbelalbum waarop ook haar vroege demo’s staan, inclusief verlegen introducties van de zangeres zelf. Ze kreeg ruzie met Mick Jagger omdat ze in een interview had gezegd dat ze de Stones maar „matige songschrijvers” vond. Inderdaad kunnen we vaststellen dat haar zelfgeschreven liedjes als Coldest night of the year en I’d like to walk around in your mind veel beter waren dan het niemendalletje dat zij haar hadden toegeworpen. Muziek om te koesteren als een kwetsbare archeologische vondst.