Groot(s) en meeslepend

Arbiter Howard Webb, vorige week dinsdag. Foto Reuters Fenerbahce SK's Deivid (bottom) reacts after receiving a red card during their Champions League Group G soccer match against PSV Eindhoven in Eindhoven October 23, 2007. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS) REUTERS

PSV-Fenerbahçe was een harde wedstrijd. Howard Webb wordt wel omschreven als een ‘tamelijk pietluttige’ arbiter. Dat ondervond ook de Braziliaan Deivid. Hij ging wat stevig door, maar rood leek een zware straf.

Het scheidsrechtersvak kent zijn mooie en meeslepende momenten waarin de arbiter in het middelpunt van de belangstelling staat. Gezien de aard van het vak ligt het in de rede dat dat momenten zijn waarop de scheids een straf uitdeelt. Hoe zwaarder de straf hoe dramatischer het moment. Dat zien we ook op deze foto. Het lijkt erop dat vooral de arbiter de dramatiek wil benadrukken.

De pose is heroïsch. Webb doet denken aan Lapetus, de god van de levensloop, die het eindige lot van de sterfelijke wezens vaststelde. In dit geval het lot van Deivid; het is duidelijk, zijn tijd is gekomen. De blik van de scheids is op de grond gericht (ziet hij nog bewijsmateriaal liggen?), de rechterarm is met kracht omhoog gestoken, de middelvinger laat geen enkele twijfel bestaan over de richting waarin de speler zich moet begeven.

Macht over anderen kan ook prettig zijn. In dat licht is de lichte zwelling in de broek van de arbiter interessant, hoewel het natuurlijk ook zo kan zijn dat hij daar zijn reservefluitje bewaart. Deivid begrijpt er helemaal niets van; vraagt zich wanhopig af waarom juist hem dit nu moest overkomen. De reactie van Salcido suggereert ook dat het wel meeviel. Bij grove overtredingen zie je meestal dat spelers briesend richting overtreder rennen. Vervolgens gaan ze daar wijdbeens boven staan en buigen zover mogelijk over de tegenstander heen. Niets van dit alles. Ook de PSV-speler in de verte maakt in het geheel geen aanstalten verhaal te komen halen bij speler en/of arbiter. Heroïsche momenten kunnen ook eenzaam zijn.

Joop van der Pligt

Hoogleraar sociale psychologie Van der Pligt interpreteert elke week een foto.