Geen plafond maar een muur

Vrouwen kiezen nog altijd niet snel voor een typisch mannenberoep. En niemand weet precies waarom.

Dat moet anders, vindt het project De Glazen Muur.

Tussen vrouwen en technische beroepen staat een ‘glazen muur’. Vrouwen kiezen namelijk niet voor beroepen met een mannelijk imago. En dat is jammer, vindt het project De Glazen Muur, want banen in de techniek betalen meer en zijn makkelijker te vinden. Het door de EU gefinancierde project van de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken gaat deze ‘denkbeeldige muur’ nog één keer proberen af te breken. Op de slotmanifestatie in Den Haag zijn gisteren de resultaten van acht pilotprojecten gepresenteerd, waarin vrouwen en meisjes verleid werden tot werken in de mannenwereld. Want ze willen maar niet.

Niemand weet precies waarom. „Meisjes kiezen onder hun niveau. Ze zijn te onzeker en denken dat ze technische vakken niet kunnen halen”, zegt Els Veenis, projectleider van de Glazen Muur. Ze zit aan een tafeltje in de hal van de Haagse Hogeschool. „En met al die keuzevrijheid die zo nodig moet in het Nederlandse onderwijs, hoeven ze die vakken dan ook niet te doen.” Angelika Kaus, die de studiekeuze van meisjes in zes verschillende EU-landen onderzocht: „Meisjes denken: het maakt niet uit wat ik kies, ik kom toch wel aan geld. Dat is waanzin, economisch gezien. In Oost-Europa snappen ze dat.”

In één pilot ontmoetten havo- en vwo-leerlingen ‘vrouwelijke rolmodellen’ in bedrijven en bezochten ze bètastudentes. Vmbo-meisjes die al vroeg een sector moeten kiezen, namen een kijkje bij mbo-opleidingen in techniek en ict. In de pilot ‘logistiek, juist voor vrouwen’ kregen hbo-studentes een vrouwelijke mentor. Twee andere pilots probeerden herintredende vrouwen te interesseren voor een technisch beroep.

Het vmbo-project krijgt een vervolg. Van de andere projecten is dat nog niet duidelijk. Veenis: „Het meest succesvol waren de projecten waar speciaal aan meiden werd verteld hoe ‘mannenberoepen’ er nou eigenlijk in het echt uitzien. Meisjes hebben geen idee. We moeten niet bang zijn om meiden af en toe apart te nemen in ons land. Die gelijkheidsgedachte werkt niet.”

De Glazen Muur is niet de eerste poging om arbeidsparticipatie van vrouwen in mannenberoepen te verbeteren. „Die initiatieven hebben weinig effect gehad,” zegt Els Veenis, projectleider van De Glazen Muur. Waarom dan nog een poging? Veenis: „Omdat het dramatisch gesteld is met het aandeel vrouwen in technische beroepen in Nederland. Met Duitsland bungelen we onderaan in de EU.” Volgens de Emancipatiemotor blijft het percentage vrouwen in exacte banen op alle opleidingsniveaus steken onder de 10 procent. Ook niet veel hogere administratieve en juridische functies worden door vrouwen bekleed.

Het meeste werk moet bij de bedrijven gebeuren, denkt Veenis. „Die roepen wel: we willen meer vrouwen, maar ze doen er niets aan.”

Overigens staat de glazen muur ook tussen jongens en beroepen met een vrouwelijk imago. Deze maand bleek nog dat jongens massaal met de pabo stoppen. De Emancipatiemonitor merkte daarbij op dat er maar weinig projecten bestaan om jongens in typische ‘vrouwenberoepen’ als kinderopvang en onderwijs aan het werk te krijgen.

    • Carola Houtekamer