‘Geen doodvonnis activist Al-Mansouri’

Tientallen mensen woonden gisteravond een stille wake bij. De SP had die georganiseerd om de Iraanse autoriteiten ertoe te bewegen het doodvonnis van Al-Mansouri niet uit te voeren. Van links naar rechts: Kamerleden Mariko Peters van GroenLinks, Krista van Velzen en Harry van Bommel van de SP en Geert Wilders van de PVV. Foto Roel Rozenburg Den Haag:30.10.7 Wake voor de met doodstraf bedreigde Iraanse -Nederlander Mansouri bij de Iraanse ambassade door SP'ers en een enkel PVV-lid. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Er is geen doodvonnis uitgesproken over de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren in de Tweede Kamer.

Verhagen heeft dit gisterochtend in een gesprek met de ambassadeur in Iran „verzekerd” gekregen. Ook is hem de concrete toezegging gedaan dat de familie van Al-Mansouri gisteren direct telefonisch contact met hem kon opnemen.

De Kamer eiste opheldering van de minister over het door de zoon van de activist verspreide gerucht dat Al-Mansouri ter dood veroordeeld zou zijn. De mensenrechtenactivist zit in Iran vast wegens ‘terroristische activiteiten’. De minister stuurt volgende week zijn hoogste politieke ambtenaar naar Teheran om ervoor te zorgen dat Nederland toegang krijgt tot Al-Mansouri, die een Nederlands paspoort heeft. Dat is tot nu toe nog steeds niet gelukt. „Iran komt haar afspraken niet na”, zei minister Verhagen.

Omdat Iran zijn Nederlandse nationaliteit niet erkent, is het proces in het land gestart zonder daar Nederland bij te betrekken en toegang te bieden. Al-Mansouri’s zoon Adnan verklaart dat er al drie rechtszittingen plaats hebben gevonden. „Ik heb tegen de ambassadeur gezegd dat onverhoopte ontwikkelingen ernstige consequenties kunnen inhouden voor de relatie tussen Nederland en Iran”, aldus Verhagen.

Het is de tweede keer dat de minister de ambassadeur in Teheran heeft ontboden om opheldering te geven over het proces en het vermeende doodvonnis. Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil dat koningin Beatrix contact opneemt met het staatshoofd van Iran. Verhagen zag daar nog geen noodzaak in. „Ik wil daar op dit moment spaarzaam mee zijn.” Verhagen zei „grote zorgen over het lot van Al-Mansouri” te hebben en zegde toe de Kamer op de hoogte te houden.