EU keurt overname Numico goed

De Europese Commissie heeft goedkeuring verleend aan de overname van het Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf Numico (Nutricia, Bambix) door zijn Franse branchegenoot Danone.

Wel moeten beide bedrijven activiteiten afstoten in Frankrijk, België en Nederland, omdat na de overname anders sprake zou zijn van grote marktconcentraties, vindt de Commissie. Zowel Danone als Numico zijn actief op de markten voor babyvoeding, babymelk en voeding voor peuters en kleine kinderen. Het enige andere belangrijke concern dat op deze markten actief is, is het Zwitserse Nestlé.

Danone heeft toegezegd de verkoop van zijn producten voor babyvoeding en kindersnacks in Nederland en België te zullen afstoten aan een derde partij. In Frankrijk zal Numico de productie en verkoop van babymelk verkopen, zo heeft het bedrijf laten weten.

Neelie Kroes, de eurocommissaris voor mededinging, zei vanochtend in een verklaring: „Gezien deze aanpassingen ben ik tevreden dat er sprake blijft van concurrentie en dat ouders zullen blijven profiteren van vernieuwingen en van redelijke prijzen om hun baby’s en kleuters te voeden.”

Danone deed afgelopen zomer een bod van 12,3 miljard euro op concurrent Numico. Danone is wereldwijd actief op het gebied van mineraalwater en zuivelproducten. Nutrico is behalve de babyvoeding ook producent van vooral bekend van speciaal voedsel voor patiënten.

De financiële bonus die Numico’s topman Jan Bennink hiermee verdient, ongeveer 80 miljoen euro, is de hoogste ooit in Nederland betaald. Bennink heeft gezegd dat een groot deel van dat geld naar goede doelen gaat en enkele miljoen resteren voor zijn kinderen.