Dubbele moord in Guatemala

Dubbele moord in Guatemala Guatemala-Stad. Familieleden staan bij de plek waar net een dubbele moord is gepleegd in Guatemala-Stad, de hoofdstad van het gelijknamige land in Midden-Amerika. De moord vond plaats tijdens de wake voor een dode die een dag eerder om het leven was gebracht. Guatemala is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Het moordcijfer voor 2007 valt weer hoger dan uit dan het jaar ervoor, toen ruim zesduizend mensen werden omgebracht. En dan te bedenken dat het land minder inwoners dan Nederland heeft (12,7 miljoen). Slechts een fractie van de moorden (2 procent) wordt strafrechtelijk onderzocht. Guatemala wordt dan ook steeds vaker een failed state genoemd. Onveiligheid en criminaliteit waren de voornaamste thema’s van de presidentsverkiezingen. In september was de eerste ronde en aanstaande zondag zullen de Guatemalteken in de tweede ronde beslissen wie hun nieuwe president wordt. In de afgelopen campagne zijn meer dan vijftig kandidaten en partijactivisten vermoord. De politie heeft in vrijwel alle gevallen ontkend dat het om politieke moorden zou gaan en stelde de georganiseerde misdaad verantwoordelijk. Maar zoals gebruikelijk in Guatemala zijn de daders van de aanslagen tot nu toe spoorloos. De gewelddadige chaos in Guatemala wordt alom gezien als direct gevolg van de diepe, nooit geheelde wonden van de burgeroorlog. Tijdens de lang slepende strijd (1960-1996) werden zeker 200.000 mensen vermoord. Het conflict, een van de bloedigste in de vorige eeuw in Latijns-Amerika, werd in maart 1996 met een vredesakkoord beëindigd. Maar ruim tien jaar later ligt het jaarlijks aantal geweldsdoden nog bijna even hoog als het gemiddelde aantal moorden tijdens de 36 jaar ervoor. Foto Daniel Leclair/ Reuters Family members grieve at the scene of a double homicide in Guatemala City October 29, 2007. The murders occurred during the wake for a victim murdered on Sunday. Murder rates went up in 2007 for the seventh year in a row in Guatemala, making the country one of the most violent countries in the world. Security has become the main issue in the upcoming presidentical run-off on November 4. REUTERS/Daniel LeClair (GUATEMALA) REUTERS

Familieleden staan bij de plek waar net een dubbele moord is gepleegd in Guatemala-Stad, de hoofdstad van het gelijknamige land in Midden-Amerika. De moord vond plaats tijdens de wake voor een dode die een dag eerder om het leven was gebracht.

Guatemala is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Het moordcijfer voor 2007 valt weer hoger dan uit dan het jaar ervoor, toen ruim zesduizend mensen werden omgebracht. En dan te bedenken dat het land minder inwoners dan Nederland heeft (12,7 miljoen). Slechts een fractie van de moorden (2 procent) wordt strafrechtelijk onderzocht. Guatemala wordt dan ook steeds vaker een failed state genoemd.

Onveiligheid en criminaliteit waren de voornaamste thema’s van de presidentsverkiezingen. In september was de eerste ronde en aanstaande zondag zullen de Guatemalteken in de tweede ronde beslissen wie hun nieuwe president wordt. In de afgelopen campagne zijn meer dan vijftig kandidaten en partijactivisten vermoord. De politie heeft in vrijwel alle gevallen ontkend dat het om politieke moorden zou gaan en stelde de georganiseerde misdaad verantwoordelijk. Maar zoals gebruikelijk in Guatemala zijn de daders van de aanslagen tot nu toe spoorloos.

De gewelddadige chaos in Guatemala wordt alom gezien als direct gevolg van de diepe, nooit geheelde wonden van de burgeroorlog. Tijdens de lang slepende strijd (1960-1996) werden zeker 200.000 mensen vermoord. Het conflict, een van de bloedigste in de vorige eeuw in Latijns-Amerika, werd in maart 1996 met een vredesakkoord beëindigd. Maar ruim tien jaar later ligt het jaarlijks aantal geweldsdoden nog bijna even hoog als het gemiddelde aantal moorden tijdens de 36 jaar ervoor.