Derde keer uitstel nieuw taxitarief

De invoering van nieuwe taxitarieven is voor de derde keer uitgesteld. Dat liet staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) gisteravond vlak voor een spoeddebat aan de Tweede Kamer weten.

De staatssecretaris besloot vóór de ingangsdatum van donderdag 1 november de tariefwijziging met drie maanden uit te stellen, omdat de meters in de taxi’s nog niet op orde zijn. Huizinga zegt dat ze „ontstemd” is over de Taxi Centrale Amsterdam, die haar pas op de valreep heeft gewaarschuwd voor problemen.

De staatssecretaris heeft gisteren de leveranciers van de zogeheten taxameters op het ministerie ontboden en „schriftelijk vastgelegde” afspraken gemaakt over wanneer de meters wél zullen functioneren. De afspraken die Huizinga eerder met de leveranciers maakte, waren niet op papier gezet. Volgens de staatssecretaris zal de Inspectie Verkeer en Waterstaat vanaf 1 februari „strikt optreden tegen ondernemers die zich dan nog steeds niet aan de wet houden.”

In het nieuwe systeem geldt voor klanten een instaptarief en zijn de eerste twee kilometers gratis. Vervolgens betaalt de klant per afgelegde kilometer en speelt de tijd die de taxi er over doet geen rol meer.

In mei heeft Huizinga met de leveranciers van de meters overlegd, opdat zij de meters op de juiste wijze konden aanpassen. Op verzoek van de Tweede Kamer – een eerdere veroorzaker van vertraging – is toen afgesproken dat klanten ook afspraken moeten kunnen maken over wachttijden met taxi’s.

Volgens branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is het de taak van de staatssecretaris om een ordentelijke invoering van de tarieven te waarborgen. De branchevereniging eist in een kort geding dat Verkeer en Waterstaat ook andere problemen met de taxameters oplost. De problemen zouden zowel de software als de hardware van de meters betreffen. Bovendien eist de vereniging in een bodemprocedure dat de nieuwe tariefstructuur verboden wordt, omdat het systeem onredelijk en onbillijk zou zijn.