De regisseur

De regisseur carrièremeetlat Naam: Annelies van Wieringen (29) Opleiding: Toneelacademie Maastricht (1997-2001) Werk: regisseur Woont: in een appartement Draagt: lekker zittende kleding, laagjes Reist met: openbaar vervoer Netto maandinkomen: gem. 1.500 euro Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 24-10-2007) Annelies van Wieringen, theater regisseur. Visser, Dirk-Jan

Naam: Annelies van Wieringen (29)Opleiding: Toneelacademie Maastricht (1997-2001)Werk: regisseurWoont: in een appartementDraagt: lekker zittende kleding, laagjesReist met: openbaar vervoerNetto maandinkomen: gem. 1.500 euro

Waarom de Toneelacademie?

„Ik heb eerst een jaar logopedie gestudeerd in Nijmegen. Ik kom uit een klein dorp en dacht eigenlijk niet dat de Toneelacademie een mogelijkheid was voor mij, hoewel het theater me altijd al trok. Als kind wilde ik het liefst stukjes opvoeren. Er waren honderden aanmeldingen voor de Toneelacademie en ik werd, met een man of dertig, aangenomen.”

En nu ben je regisseur.

„Ja. Ik vond het tijdens de opleiding leuk om op het toneel te staan, maar leuker om aan de kant te zitten. Als regisseur kan je je eigen ideeën verbeelden. Als ik op het podium sta, heb ik een te groot bewustzijn wat ik sta te doen. Ik ben een echte denker. Dat is goed als je regisseur bent, als acteur moet je jezelf ook kunnen verliezen in een moment.”

Wat regisseer je zoal?

„Ik heb nu zelf zo’n elf voorstellingen gedaan. In het laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik een beurs van 40.000 gulden van het Prins Bernard Cultuurfonds en daarmee heb ik als gastregisseur bij het jeugdtheatergezelschap Het Laagland mijn eerste voorstelling gemaakt: Vriend van. Ik maak sindsdien vooral jeugdvoorstellingen.”

Wat zijn je ambities?

„Ik zou op een gegeven moment graag als vaste regisseur bij één of twee gezelschappen werken. En misschien wil ik ooit mijn eigen gezelschap oprichten.”