De regisseur

Naam: Annelies van Wieringen (29)Opleiding: Toneelacademie Maastricht (1997-2001)Werk: regisseurWoont: in een appartementDraagt: lekker zittende kleding, laagjesReist met: openbaar vervoerNetto maandinkomen: gem. 1.500 euro

Waarom de Toneelacademie?

„Ik heb eerst een jaar logopedie gestudeerd in Nijmegen. Ik kom uit een klein dorp en had geen besef wat voor niveau ze zochten op de Toneelacademie. Ik dacht eigenlijk niet dat de Toneelacademie een mogelijkheid was voor mij, alhoewel het theater me altijd al trok. Als kind wilde ik het liefst playbacken en stukjes opvoeren en deed ik met een vriendin mee aan Kunstbende. Er waren honderden aanmeldingen voor de Toneelacademie en ik werd, met een man of dertig, aangenomen.”

En nu ben je regisseur.

„Ja. Ik vond het tijdens de opleiding leuk om op het toneel te staan, maar leuker om aan de kant te zitten. Als regisseur kan je je eigen ideeën verbeelden. Ik vind mezelf meer regisseur dan acteur: als ik op het podium sta, heb ik een te groot bewustzijn wat ik sta te doen. Ik ben een echte denker. Dat is goed als je regisseur bent, als acteur moet je jezelf ook kunnen verliezen in een moment.”

Wat regisseer je zoal?

„Ik heb nu zelf zo’n elf voorstellingen gedaan, met name jeugdvoorstellingen. In het laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik een beurs van 40.000 gulden van het Prins Bernard Cultuurfonds en daarmee heb ik als gastregisseur bij het jeugdtheatergezelschap Het Laagland mijn eerste voorstelling gemaakt: Vriend van. Ik maak sindsdien vooral jeugdvoorstellingen.”

Wat zijn je ambities?

„In het begin sta je nogal alleen als regisseur en moet je maar zien hoe je projecten binnenhaalt. Inmiddels heb ik wat mensen om me heen verzameld, van acteurs tot schrijvers, met wie ik wel eens samenwerk. Ik kan nu ook zeggen, na zes jaar ervaring, dat het regisseursvak mijn vak is. Ik zou op een gegeven moment graag als vaste regisseur bij één of twee gezelschappen werken. En misschien wil ik ooit mijn eigen gezelschap oprichten.”