De actrice

Naam: Marleen Scholten (29) Opleiding: Toneelacademie Maastricht (1997-2001) Werk: actrice Woont: in een appartement Draagt: wisselt Reist met: zowel fiets, ov als auto Netto maandinkomen: gem. 1.700 euro Foto Maurice Boyer Marleen Scholten Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071026 Boyer, Maurice

Naam: Marleen Scholten (29)Studie: Toneelacademie Maastricht (1997-2001)Werk: actriceWoont: in een appartementDraagt: wisseltReist met: zowel fiets, ov als autoNetto maandinkomen: gem. 1.700 euro

Waarom ging je naar de Toneelacademie?

„Ik speelde van mijn vijftiende tot achttiende Chris in de tv-serie M’n dochter en ik. Het was een leuke tijd; eerst naar school en ’s middags naar de studio. Na afloop van de tv-serie werd me gevraagd of ik een soap wilde spelen. Ik heb nee gezegd. Ik voelde me nog geen actrice, wilde naar school en leren toneelspelen.”

Waar speel je in?

„In het derde jaar van de opleiding heb ik met vijf anderen een eigen gezelschap opgericht. We schreven een brief aan Johan Simons, destijds artistiek leider van Theatergroep Hollandia, of we alsjeblieft een stuk mochten maken. Hij stelde een langere samenwerking voor en zo werden wij Jong Hollandia. We zijn in 2005 verder gegaan onder de naam Wunderbaum en maken één of twee stukken per jaar.

„Daarnaast speel ik bij andere gezelschappen. Op tv doe ik kleine dingen, zoals gastrollen in de series Flikken Maastricht, Van Speijk en Koppels. Mijn hart ligt bij toneel. Het repetitieproces, wat bij tv vrijwel ontbreekt, vind ik het leukst van het toneelvak.”

Wat zijn je ambities?

„Ik ben hoogzwanger en ga de zaken iets meer relativeren. Ik heb nooit het idee ‘oh, had ik maar...’. Wat ik wel graag meer zou doen, is zingen. Met een goed nummer bereik je vaak meer bij je publiek dan met een mooie monoloog.”