De actrice

Naam: Marleen Scholten (29)Opleiding: Toneelacademie Maastricht (1997-2001)Werk: actriceWoont: in een appartementDraagt: wisseltReist met: zowel fiets, ov als autoNetto maandinkomen: gem. 1.700 euro

Waarom ging je naar de Toneelacademie?

„Ik speelde van mijn vijftiende tot achttiende Chris in de tv-serie M’n dochter en ik. Het was een leuke tijd; eerst naar school en ’s middags naar de studio. Ik wist op m’n vijfde al dat ik balletdanseres of actrice wilde worden. Ik ging vaak met mijn ouders, die beiden in het theatervak zaten, mee naar repetities.

„Na afloop van de tv-serie werd me gevraagd of ik een soap wilde spelen. Ik heb nee gezegd, ik voelde me nog geen actrice, ik wilde naar school en leren toneelspelen.”

Waar speel je in?

„In het derde jaar van de opleiding heb ik met vijf anderen een eigen gezelschap opgericht. We schreven een brief aan Johan Simons, destijds artistiek leider van Theatergroep Hollandia, of we alsjeblieft een stuk mochten maken. Hij stelde een langere samenwerking voor en zo werden wij Jong Hollandia. We zijn in 2005 verder gegaan onder de naam Wunderbaum en maken samen één of twee stukken per jaar. We maken theater dat midden in de realiteit staat. Zowel qua inhoud – met sociaal-maatschappelijke thema’s – als uitvoering, met bijvoorbeeld een winkelcentrum als locatie.

„Daarnaast speel ik bij andere gezelschappen. Op tv doe ik kleine dingen, zoals gastrollen in de series Flikken Maastricht, Van Speijk en Koppels. Mijn hart ligt bij toneel. Het repetitieproces, wat bij tv vrijwel ontbreekt, vind ik het leukst van het toneelvak.”

Wat zijn je ambities?

„Ik ben hoogzwanger en ga de zaken iets meer relativeren. Ik heb nooit het idee ‘oh, had ik maar...’. Wat ik wel graag meer zou doen, maar waarvoor ik nog geen tijd heb genomen, is zingen. Met een band concerten geven lijkt me geweldig. Met een goed nummer bereik je vaak meer bij je publiek dan met een mooie monoloog. ‘Was ik maar zangeres geweest’, is het enige wat ik soms denk.”