CU-lid: geen homo’s op kandidatenlijsten

De ChristenUnie moet homoseksuelen weren uit bestuursfuncties binnen de partij en niet toelaten op kandidatenlijsten. Dat vindt Yvette Lont, deelraadslid van de CU in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost.

Lont heeft onlangs een e-mail aan diverse leden van de partij gestuurd waarin ze om steun vraagt voor dit standpunt. Volgens Lont vertegenwoordigt de partij op dit moment niet eenduidig haar bijbelse standpunten. Ze wil op het partijcongres van 17 november een motie indienen die de partij oproept homoseksuelen te weren.

Partijvoorzitter Peter Blokhuis zei gisteren in het Nederlands Dagblad dat hij het niet waarschijnlijk acht dat samenwonende homoseksuelen namens zijn partij een functie bekleden, maar het is volgens hem niet aan de partij daar uitspraken over te doen. Het is, zegt hij, een „lastige kwestie” waar ook de kerken mee worstelen.

Lont raakte eerder in opspraak nadat ze in het Nederlands Dagblad een opiniestuk had geschreven waarin ze schreef dat God de „zonde” homoseksualiteit haat. Later bood ze haar excuses aan.

Eind september trad het Wageningse CU-raadslid Monique Heger terug, nadat ze weinig steun ondervond toen ze bekendmaakte te gaan samenwonen met haar vriendin.