Calabrische Inktvis

(Voor 6 personen, als voorgerecht)1 kilo kleine pijlinktvis (diepvries), ontdooid1 kleine ui2 stengels bleekselderij2 grote tenen knoflook1 verse rode chilipeperkleine handvol platte peterseliebladen4 eetlepels extra vergine olijfolie1 deciliter droge witte wijnzeezout naar smaak300 g verse tomaten10 grote, ontpitte groene olijven, grof gehakt1 eetlepel kappertjes

Dit pittige gerecht kunt u iets milder maken door het zaad uit de chilipeper te schrapen.

Doe de inktvisjes in een vergiet en spoel ze onder de koude kraan. Maak de inktvisjes schoon in de gootsteen. Trek de kop met de tentakels los van het lichaam en doe ze even in een kom. Trek de pen uit de lichaamszakken. Keer ze binnenstebuiten en spoel ze af onder de koude kraan.

Leg de koppen met tentakels één voor één op een snijplank en snij net onder de ogen de tentakels van de kop. Bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de schoongemaakte lichaamszakken in 3 ringen. Doe de ringen en tentakels in een kom, dek af en zet in de koelkast.

Pel de ui en snipper hem. Snij de bleekselderij bij, in de lengte doormidden en dan horizontaal in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak fijn. Verwijder desgewenst de zaadjes van de chilipeper en hak de peper fijn. Hak de peterselie grof.

Verhit de olie in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Bak de ui, bleekselderij, knoflook, chilipeper en peterselie onder af en toe omscheppen circa 5 minuten tot de bleekselderij bijtgaar is. Schep er de schoongemaakte inktvis door en bak een paar minuten. Giet er de wijn over, bestrooi met wat zout en doe het deksel op de pan. Draai het vuur zo nodig iets lager. Het vocht moet net borrelen. Laat 20 minuten sudderen.

Doe intussen de tomaten in een kom en giet er kokend water over. Laat een minuut staan en giet ze dan af. Verwijder het vel en de zaadjes, eventueel in een zeef boven een kom waarin u de sappen opvangt. Snij het vruchtvlees in blokjes. Schep de blokjes tomaat en opgevangen sappen, olijven en kappertjes door het inktvismengsel. Leg het deksel er weer op en laat nog 30 tot 40 minuten zachtjes sudderen tot de inktvis gaar is. Serveer met spaghetti of linguine.

Kim Maclean

Morgen: Afghaanse Dogh