Binck koopt Alex voor 390 miljoen

De twee belangrijkste internetbanken van Nederland gaan samen. De beursgenoteerde Binckbank neemt branchegenoot Alex over van Rabobank.

Binck betaalt 390 miljoen euro in contanten en zal daarvoor nieuwe aandelen gaan uitgeven. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt.

Door de combinatie ontstaat de grootste online-effectenmakelaar voor particuliere beleggers in Nederland. Binck heeft ruim 73.000 klanten, Alex bijna 130.000. Samen zijn ze goed voor een belegd vermogen van 8,5 miljard euro. In Europa komt Binckbank ermee in de top-5 te staan.

Alex zal als zelfstandige divisie, onder de eigen merknaam, blijven opereren. Dit bedrijf, voortgekomen uit een telefonische orderdienst van beleggersvereniging VEB, biedt behalve effectenhandel ook vermogensadvies en spaarmogelijkheden aan. Die diensten biedt Binck niet.

Bij de integratie van de twee bedrijven zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Wel verwacht Binck-topman Thierry Schaap dat er ruim 15 banen, op het totaal van 500, zullen sneuvelen.

De twee oprichters van Alex, directeur René Frijters en manager Peter Verhaar, vertrekken. Zij hebben geen aandelen in Alex. Frijters had eerder dit jaar aangegeven niet aan de grote concurrent Binck te willen worden verkocht. Hij zou liever zien dat Alex door een private-equitypartij zou worden overgenomen. Vanochtend zei Frijters in een persbericht achter de overname aan Binck te staan. „Strategisch gezien een hele goede stap.”

Rabobank, die Alex in 2003 overnam van het Belgische Dexia, was al geruime tijd op zoek naar een koper. De uiterst winstgevende internetbroker – bijna 25 miljoen euro netto winst vorig jaar op een omzet van 75 miljoen – paste niet langer in de strategie van Rabo. Er zijn gesprekken geweest met verscheidene partijen.

Beleggers reageerden positief op de overname. Het aandeelBinck steeg vanochtend met 5,3 procent tot 14,59 euro. Enkele grootaandeelhouders, onder wie het management van Binck, hebben toegezegd met de overname in te stemmen.