‘Bewakers Blackwater kregen immuniteit’

Onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben particuliere beveiligers van het bedrijf Blackwater gedeeltelijke immuniteit voor vervolging verleend tijdens onderzoek naar de dood van zeventien Iraakse burgers in Bagdad.

De bewakers kregen de verzekering dat ze niet zouden worden vervolgd voor wat ze zeiden tijdens hun verhoor door de onderzoekers van het State Department. De onderzoekers hadden daarvoor geen bevoegdheid. Maar hun actie maakt het des te moeilijker de beveiligers eventueel te vervolgen, aldus gisteren Amerikaanse functionarissen die op de hoogte zijn van het onderzoek. „Wanneer je eenmaal immuniteit hebt gegeven, kun je die niet meer wegnemen”, aldus een zegsman.

Amerikaanse beveiligers van Blackwater openden 16 september midden in Bagdad het vuur in de overtuiging, volgens Blackwater, dat het konvooi dat ze beschermden door rebellen werd beschoten. De zeventien dodelijke slachtoffers bleken echter allemaal burgers te zijn en volgens Iraaks regeringsonderzoek was er geen sprake geweest van een aanval door rebellen. De Iraakse regering eist uitlevering van de bewakers voor berechting en financiële compensatie voor de nabestaanden.

De Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie wilden niet onmiddellijk commentaar leveren op de berichten. Hoe dan ook is het de vraag of de beveiligers – of welke Amerikaanse burger in Irak dan ook – kunnen worden vervolgd. Amerikanen zijn immuun voor vervolging onder de Iraakse wet krachtens een decreet van de toenmalige Amerikaanse gouverneur, Paul Bremer, uit 2004, enkele dagen voor de soevereiniteitsoverdracht. Amerikaanse civiele werknemers kunnen evenmin worden berecht voor een krijgsraad en het is onduidelijk of de Amerikaanse strafwet van toepassing is op misdrijven die zijn gepleegd in oorlogsgebied.

Iraakse militairen hebben gisteren acht leden gered van een groep van elf stamleiders die zondag in Bagdad werden ontvoerd, aldus het Iraakse ministerie van Defensie. (AP, Reuters)