Auteur stuurt krant geld

Arjen Fortuin

Een boek, een brief, een dvd en een biljet van honderd euro. Met dat ongebruikelijke pakket probeert schrijver Lex Pieffers kranten en tijdschriften ertoe te verleiden zijn debuutroman Verliefd op Adolf te recenseren.

In de brief, die ook is verstuurd aan de boekenredactie van deze krant, schrijft Pieffers dat voor de productie van zijn publiciteits-dvd een beperkt budget beschikbaar was. Alle medewerkers zouden genoegen hebben genomen met honderd euro. Hij voegt daaraan toe: „Wellicht dat ik u kan verleiden tot het lezen van het boek en/of kijken naar de dvd... maar natuurlijk ook uw tijd is kostbaar!” Op de dvd is Pieffers zelf te zien, die in een hotel in Amsterdam een deel van een seksscène uit de roman voorleest.

Pieffers boek is in juli verschenen, maar heeft nog nauwelijks aandacht getrokken. „Niemand kant mij natuurlijk”, licht hij per telefoon toe, „Je moet iets doen om de aandacht te trekken. Toen ik mijn contract tekende, zei de uitgever al dat ik nergens op moest rekenen. men vond het al mooi als we 300 exemplaren zouden versturen.”

Pieffers zegt behalve aan NRC Handelsblad aan nog drie kranten en tijdschriften geld gestuurd te hebben. „Van die anderen heb ik nog niets gehoord.” Deze krant heeft de honderd euro gisteren teruggestuurd.