Acht doden door bom in Russische stadsbus

Een bomexplosie in een stadsbus, vanmorgen vroeg, heeft in de Russische stad Togliatti aan zeker acht passagiers het leven gekost. Een van hen is een kind. Zesenveertig mensen, onder wie veel omstanders en bewoners van een nabijgelegen flatgebouw, raakten gewond. Twintig van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

De bom, die volgens een schatting door de politie twee kilo trotyl bevatte, ontplofte vanochtend om tien voor half negen lokale tijd, middenin de ochtendspits. De bus stond toen op een druk kruispunt in het centrum van de stad. Volgens de lokale politie was de bom hoogstwaarschijnlijk onder of in de bus gemonteerd of werd hij door een passagier vervoerd en is hij voortijdig ontploft.

Het 700.000 inwoners tellende Togliatti, duizend kilometer ten zuidwesten van Moskou, is een belangrijk centrum van de Russische auto-industrie en herbergt autofabriek AvtoVaz, producent van de Lada. Door die auto-industrie is de stad ook berucht om zijn lokale maffia, die in auto-onderdelen handelt en met enige regelmaat tegenstanders uit de weg ruimt. Bendeoorlogen zijn er een gewoon verschijnsel. In de jaren negentig kwam Togliatti in opspraak toen er op raadselachtige wijze een aantal vooraanstaande journalisten, die onderzoek naar de banden tussen de maffia en de lokale overheid deden, werd vermoord. Volgens de Russische media is de bom van het type dat vaak door maffiabendes wordt gebruikt om rekeningen met tegenstanders te vereffenen.