143 miljoen euro kado

Het is een van de grootste legaten uit de Britse geschiedenis.

De National Gallery krijgt vijf schilderijen, dertien gaan naar de Tate.

Een van de achttien door Sainsbury geschonken schilderijen: ‘Study for a Portrait’ van Francis Bacon (1952). Foto Reuters Francis Bacon's Study for a Portrait (1952) is seen in this handout image released by Tate in London October 29, 2007. British art collector Simon Sainsbury has left 18 paintings estimated to be worth up to 100 million pounds to two national collections. Sainsbury, who died last year, bequeathed works from artists including Claude Monet, Paul Gauguin, Francis Bacon and Lucian Freud to the Tate and the National Gallery in what Tate director Nicholas Serota called one of the biggest art donations of the past century. REUTERS/Tate/Handout (BRITAIN). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES. Reuters

Een telg uit de rijke Britse kruideniersfamilie Sainsbury heeft na zijn dood achttien topstukken van onder meer Claude Monet en Lucian Freud uit zijn omvangrijke schilderijencollectie nagelaten aan de staat, zo is maandag bekendgemaakt. Het is een van de grootste legaten uit de Britse geschiedenis met een geschatte waarde van 100 miljoen pond (143 miljoen euro).

Simon Sainsbury (1930-2006), die niet graag in de openbaarheid trad, was een verwoed kunstverzamelaar. In de jaren tachtig stond hij met zijn broers John en Timothy aan de wieg van de nieuwe vleugel van de National Gallery in Londen. De gebroeders Sainsbury legden er zo’n 35 miljoen pond voor op tafel.

De schenking betreft de keur van Simon Sainburys collectie. Het restant zal deels worden geveild. De National Gallery krijgt vijf schilderijen, dertien gaan naar de Tate. Het gaat onder meer om twee doeken van Claude Monet: Sneeuwlandschap bij Argenteuil uit 1875 en Tafereel met waterlelies bij ondergaande zon uit 1907. De Tate krijgt twee opmerkelijke werken van Pierre Bonnard: Naakt in Bad uit 1925 en De Gele Boot. In het legaat zitten drie doeken van Lucian Freud, met onder meer twee vroege werken: Meisje met Katje uit 1947 en Rokende Jongen uit 1950.

Bovendien is er van Freud nog een portret van zijn moeder uit 1972. Voorts bevat het legaat het werk Studie voor een Portret van Francis Bacon uit 1952, een voorloper van zijn befaamde Schreeuwende Paus. De overige werken zijn een stilleven van Paul Gauguin, een naakt van Edgar Degas, een portret van Henri Rousseau, een vroeg werk van Thomas Gainsborough, twee doeken van Balthus en verder werk van Pasmore, Wootton en Zofanny.

De directeur van de Tate, Sir Nicholas Serota, prees Simon Sainsbury om zijn goede smaak in kunst. „Hij had er een heel goed oog voor, met een voorliefde voor schilderijen die huiselijke interieurs en individuen binnen die interieurs toonden”, aldus Serota.

Sainsbury gaf met zijn broers decennia lang leiding aan het Sainsbury-concern dat in de negentiende eeuw in Londen een kruidenierszaak opende. Nu is het een van de grootste supermarktketens in Groot-Brittannië. Al sinds zijn studietijd in Cambridge was Simon Sainsbury een groot liefhebber van kunst. Ook was hij een verdienstelijk pianist.

    • Floris van Straaten