Zwaar gevecht in Baluchi-vallei

Bij een aanval van Nederlandse, Afghaanse en Britse troepen in Uruzgan zijn zondag tientallen vermoedelijke Talibaan-strijders gedood. Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie zijn zeker vijftig opstandelingen gedood of gewond geraakt. Een exact dodental was onbekend omdat „hun lichamen nog op het slagveld liggen”.De aanval maakte deel uit van het offensief Spin Ghar dat donderdag is begonnen in de strategische Baluchi-vallei, die in handen is van de Talibaan. Aan het offensief doen tussen 1.500 en 2.000 militairen mee. Troepen vielen gisteren een bijeenkomst van Talibaan aan in het dorpje Baluchi. Gouverneur Hamdam van Uruzgan had vooraf de bevolking gewaarschuwd dat zij hun huizen zouden moeten verlaten. „Tien tot vijftien families zijn vertrokken uit Baluchi”, zei hij gisteren per telefoon. „De mensen worden bang als ze het leger zien aankomen.” Over burgerslachtoffers is nog niets bekend. (NRC)