Willem-Alexander en Máxima in koninkrijk Bhutan

Willem-Alexander en Máxima in koninkrijk Bhutan Thimphu, 30 okt. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden gistermiddag in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, een boogschietwedstrijd bij. Boogschieten is de nationale sport in Bhutan. Het koninklijk paar brengt, op uitnodiging van de 27-jarige koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, een driedaags bezoek aan het Aziatische koninkrijk. De prins en prinses hebben ook een ontmoeting gehad met de Nederlandse gemeenschap in Bhutan: een dozijn mensen. Het was daarmee de kleinste ‘ONG’ (Ontvangst Nederlandse Gemeenschap) tijdens een buitenlandse koninklijke reis ooit. Volgend jaar worden voor het eerst verkiezingen gehouden in Bhutan. Na honderd jaar absolute monarchie zal het land overgaan naar een constitutionele monarchie. De bevolking voelt weinig voor verkiezingen. Foto WFA WFA21:KONINKLIJK PAAR BEZOEKT BHUTAN:29OKT2007- De Prins van Oranje en Prinses Maxima brengen van zondag 28 oktober tot en met dinsdag 30 oktober op uitnodiging van de Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck een officieel bezoek aan het Koninkrijk Bhutan. Het bezoek bestendigt de vriendschappelijke relatie tussen beide landen. Op de tweede dag wordt het paar officieel welkom geheten bij Tashichhodzong, een tempelcomplex dat tevens de werkvertrekken van de Koninklijke familie en verschillende regeringsdepartementen bevat. In de zomer verblijft het centrale vertegenwoordigende lichaam van het Bhutaanse Boeddhisme in het gebouw. Na een traditionele processie worden de Prins en Prinses in audi‰ntie ontvangen bij de Koning. 's Middags woont het paar een wedstrijd boogschieten bij van de Bhutan Archery Foundation. Deze stichting ontving in 2004 de Prins Claus prijs voor de rol die zij speelde bij het in stand houden en voor vrouwen toegankelijk maken van deze traditioneel aan mannen voorbehouden sport. WFA/wc/str. Anton Nieboer/PPE WFA WFA