Werkloosheid Duitsland daalt naar laagste niveau in 14 jaar

De werkloosheid in Duitsland is deze maand gezakt naar het laagste niveau in veertien jaar. In oktober daalde het aantal mensen zonder werk tot 3,43 miljoen. Dat is 650.000 minder dan een jaar geleden.

Dit heeft het Duitse federale bureau voor de arbeidsmarkt vanochtend bekendgemaakt. Vooral de afgelopen weken daalde het aantal werklozen stevig, met 110.000 in één maand. Daarmee kwam het werkloosheidspercentage deze maand op 8,2 procent. Vorige maand lag dit seizoensgecorrigeerde percentage nog op 8,4 procent.

„De positieve ontwikkeling van de werkloosheidscijfers draagt bij aan de stimulering van de economie”, liet een woordvoerder van het bureau voor de arbeidsmarkt weten. Hij zei dat vooral de industrie veel behoefte heeft aan arbeidskrachten, om op die manier tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar producten.

Het bureau verwacht dat de werkloosheid in de grootste economie van Europa volgend jaar rond dit niveau zal blijven. „Hoewel de Duitse economie op dit moment enige momentum verliest, blijken de cijfers steeds weer positief te verrassen”, aldus de woordvoerder.

Als factoren die de opmars van de Duitse economie volgend jaar kunnen afremmen, noemde de chef van het economisch bureau van de Bank of America, Holger Schmieding, de hoge olieprijs, de zwakke dollar en de turbulentie op de financiële markten vanwege de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

In een reactie op de werkloosheidcijfers zei de Duitse minister van Arbeid Franz Müntefering dat de daling „bemoedigend is en aantoont dat het mogelijk is te vechten tegen werkloosheid”. Hij vertelde erbij dat hij niet tevreden is met dit niveau en dat zijn regering het doel heeft het aantal werklozen verder omlaag te brengen.

De werkloosheid in Duitsland zakt sinds twee jaar, na een lange periode van economische stagnatie en dalende werkgelegenheid. Economen menen dat de aantrekkende wereldeconomie de belangrijkste oorzaak is dat de werkloosheid in Duitsland afneemt.

„Hierdoor is het mogelijk dat in een volgende fase de Duitse economie een duw in de rug krijgt van consumenten, door een groeiend vertrouwen bij de bevolking”, aldus analist Timo Klein van het bureau Global Insight. (ANP/AP)