Voogd Savanna zegt haar best te hebben gedaan

Gezinsvoogd Mieke A. van de mishandelde en vermoorde peuter Savanna (3), heeft gisteren voor de rechtbank verklaard er alles aan te hebben gedaan om het kind te beschermen.

Ze zei dat gisteren op de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen de 49-jarige medewerkster van het bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Het is voor het eerst in Nederland dat een gezinsvoogd voor de rechter staat wegens falende hulpverlening.

Savanna overleed in september 2004, nadat haar moeder Sonja de J. een washandje in haar mond had gepropt. De moeder en stiefvader van Savanna mishandelden het kind ernstig en stelselmatig. De twee zijn inmiddels veroordeeld. Maar het Openbaar Ministerie vindt dat gezinsvoogd Mieke A. ook schuld heeft. Justitie zegt dat ze nalatig is geweest en verwijt haar daarom dood door schuld of het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. „Ze heeft meerdere signalen gehad waaruit kon worden opgemaakt dat ze het kind uit huis had moeten plaatsen.”

Tijdens de zitting hield de rechtbank Mieke A. voor dat de vele hulpverleners die bij het gezin over de vloer kwamen, zagen dat het niet goed ging. De moeder had ernstige psychiatrische problemen en nam haar medicatie niet, zo blijkt uit getuigenverklaringen. Hulpverleners merkten op dat Savanna huilerig, mager en bleek was. Ook had ze kringen van vermoeidheid onder de ogen. Maar Mieke A. zag ook een stijgende lijn in de ontwikkeling van het kind. Savanna bleef volgens haar „lichamelijk niet achter, ze was spontaan, en moeder en kind deden samen activiteiten”.

Tijdens de strafzaak tegen de moeder bleek dat ze het kind in een kast opsloot. Mieke A., die maandelijks een uur op huisbezoek ging en vaak belde, zag geen tekenen van mishandeling.

Volgens de rechtbank hadden alarmbellen moeten afgaan. Twee andere kinderen waren al uit huis geplaatst en de moeder was zelf mishandeld. Hulpverleners belden met Mieke A. omdat ze vonden dat het niet goed ging. Een sociaal pedagogisch verpleegkundige haakte af, omdat ze de verantwoordelijkheid niet meer wilde nemen. Hulpverleners wilden dat Savanna uit huis geplaatst zou worden. Dat vond Mieke A. niet nodig.

De zaak tegen de gezinsvoogd duurt nog de hele week.