VN-gezant wraakt biobrandstof

Rotterdam, 30 okt. Een speciale VN-gezant noemt het omzetten van voedsel in brandstof een misdaad tegen de mensheid. Het leidt tot onaanvaardbare prijsstijgingen en tekorten. De speciale rapporteur over het recht op voedsel, Jean Ziegler, pleit voor een moratorium van vijf jaar op het omzetten van voedselgewassen in biobrandstoffen. Het verstoken van biobrandstoffen draagt minder bij aan het broeikaseffect dan dat van fossiele brandstoffen. Op een persconferentie, afgelopen vrijdag op het VN-hoofdkwartier in New York, merkte Ziegler op dat de vraag naar biobrandstoffen heeft geleid tot prijsstijgingen. Dat brengt Afrikaanse landen die voedsel moeten importeren in moeilijkheden. Ziegler erkent dat een moratorium lastig zal zijn maar hij zei ook dat grote biobrandstofproducenten als Brazilië (suikerriet) en de VS (maïs) democratieën zijn waar de publieke opinie invloed heeft. Volgens Ziegler kan een moratorium wetenschappers de tijd geven om te werken aan technieken die niet concurreren met de voedselproductie.