Van Velzen niet toe aan stadion

Concert: VanVelzen. Gehoord:25/10 Tivoli, Utrecht. Herhaling: 1/11 Muziekcentrum Schaaf, Leeuwarden; 3/11 Patronaat, Haarlem; 8/11 013, Tilburg. Voor meer data zie vanvelzenmusic.com

Roel van Velzen lijkt uiterlijk op Jamie Oliver. En zoals de kok alles wat met koken te maken heeft simpel laat lijken, zo heeft pianist/zanger Van Velzen een soepel gemak in zijn spel en zang. Roel van Velzen, die met zijn band VanVelzen vorig jaar bekend werd dankzij de single Baby Get Higher en zijn optredens bij het tv-programma De Wereld Draait Door, bracht dit jaar zijn debuut-cd uit, Unwind. Hij is nu bezig met een clubtour door het land.

Van Velzen maakte vorige week in het relatief kleine Tivoli, Utrecht, duidelijk dat hij wil doorstoten naar de grote stadions. Dat blijkt uit de muziek. Ten eerste uit het tempo; stadionrock gedijt bij een wiegende kadans, waarbij de aanstekers kunnen zwaaien. Ten tweede om de galm die hier, van de zang tot de gitaar, overuren maakt. En ten slotte om de composities: Rise of Baby Get Higher beginnen bescheiden maar zijn binnen één couplet uitgegroeid tot wolkige luchtkastelen waarin de drums beuken en de gitaren U2-achtig echoën.

Van Velzen de zanger kan dit soort pathos aan, VanVelzen de band blijft daarbij achter. Van Velzen zit pal aan de frontlijn van het podium, achter zijn elektrische piano, of rent heen en weer tussen zijn muzikanten. Zijn lengte van anderhalve meter is meteen in het begin van het concert onderwerp van het lied One Angry Dwarf , waarin meisjes die hem ooit wegens zijn geringe lengte versmaadden, alsnog een sneer krijgen. De opmerkingen jegens het publiek zijn uitdagend. Maar de charme van VanVelzen is beperkt. In de muziek zitten zoveel stoplappen, lijzige tempi en voor de hand liggende wendingen dat het concert al snel afdrijft richting voorspelbaarheid. Ook de hier uitgevoerde Police-medley – met maar liefst vier hits – was een zwaktebod, een man die stadionambities koestert, onwaardig.

    • Hester Carvalho