Uruguay koopt $100-laptops

Uruguay, Peru en Mongolië zijn de eerste landen die een order hebben geplaatst voor de ‘laptops van honderd dollar’. Samen nemen zij ongeveer 200.000 computers af van bij ambitieuze project One Laptop Per Child (OLPC). De order is een opsteker voor de organisatie achter het project, dat al heeft toegegeven dat het lastig was om concrete bestellingen te krijgen. „Ik heb het verschil onderschat tussen het schudden van handen van staatshoofden en dat ze een cheque uitschrijven”, aldus Nicholas Negroponte, een Amerikaanse hoogleraar aan het MIT in Boston en bedenker van het project. De XO laptop, zoals de computer bekendstaat, is ontworpen om gebruikt te worden door kinderen in ontwikkelingslanden. De laptop is duurzaam, waterdicht en kan aangedreven worden door zonne-energie of een voetpomp. Het OLPC heeft als doel om de laptop voor 100 dollar te verkopen, maar de prijs is inmiddels gestegen tot het dubbele. (BBC, Reuters)