Toewijzing WK voetbal aangepast

Het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA stopt met het omstreden rotatiesysteem voor de organisatie van het wereldkampioenschap. Dat is in het voordeel van de KNVB, dat met België en Luxemburg mogelijk een gooi wil doen naar het eindtoernooi van 2018.

Met ingang van de toewijzing van dat WK kunnen alle lidstaten van de FIFA weer trachten het mondiale eindtoernooi binnen te halen, mits het betreffende continent de voorgaande wereldkampioenschappen niet aan de beurt is geweest. Dat liet vicevoorzitter Chung Mong-joon gisteren in Zürich weten na een FIFA-vergadering in Zürich.

De FIFA besloot in 2000 om het WK om de vier jaar beurtelings aan een van de zes continentale federaties toe te kennen. Daarvan profiteerde Afrika als eerste. Voor het WK van 2010 kreeg Zuid-Afrika de voorkeur. In 2014 is Zuid-Amerika aan de beurt. Brazilië is de enige overgebleven kandidaat en krijgt vandaag in Zürich officieel de organisatie van de FIFA toegewezen.

De wereldvoetbalbond kwam terug op de invoering van het rotatiesysteem nadat bleek dat het toewijzingsbeleid de kwaliteit van de WK-campagnes niet ten goede kwam. Ook kwam kritiek vanuit Europa, dat als ‘voetbalcontinent’ meer dan één WK per 24 jaar zou willen organiseren. (ANP)