Toch weer blunder bij FEMA

De Amerikaanse organisatie voor rampenbestrijding leek deze keer voorbeeldig te zijn opgetreden. De trage en chaotische reactie van de Federal Emergency Management Agency (FEMA) op de orkaan Katrina, in 2005, was op zichzelf een ramp, die de regering-Bush nog steeds wordt aangerekend. Maar bij de recente bosbranden in Californië was FEMA snel ter plaatse en leek alles op rolletjes te lopen.

Maar nu is de organisatie toch weer negatief in het nieuws, om-dat ze een nep-persconferentie belegd blijkt te hebben. Het Witte Huis, de minister van Binnenlandse Veiligheid en directeur Paulison van FEMA hebben allemaal hun excuses gemaakt voor, aldus Paulison, het „onvergeeflijke optreden”. En het hoofd van de afdeling voorlichting, die deze week had zullen beginnen als woordvoerder van de man die verantwoordelijk is voor alle inlichtingendiensten in de VS, moest afzien van die mooie nieuwe baan en is ook zijn oude functie kwijt.

Het probleem ontstond toen FEMA vorige week dinsdag op stel en sprong in Washington een persconferentie belegde over de hulpverlening bij de bosbranden. Journalisten kregen te horen dat de bijeenkomst over een kwartier zou beginnen, en dat ze telefonisch konden meeluisteren, maar geen vragen konden stellen.

Toen de persconferentie begon was er geen enkele journalist aanwezig. Toch besloot FEMA de zaak niet af te blazen. Voor de camera’s, die live verslag doorgaven aan tv-stations, deden FEMA-medewerkers alsof ze journalisten waren en stelden ze het plaatsvervangend hoofd van hun organisatie vragen als: „Bent u tot nu toe tevreden over het optreden van FEMA?”. (AP, Reuters)