Televisie Voorkeur

Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. In de documentaire Valentijn wordt hij negen jaar lang, vanaf zijn achtste, gevolgd op zijn weg naar vrouwelijkheid. Te zien is o.m. welke keuzes hij moet maken, en wat dat betekent voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn. Ned.2, 22.50-23.45u. tv nieuws en documentaires Valentijn Ned. 2, 22.50 - 23.45u. Valentijn wil een meisje zijn. Hij speelt met Barbies en zit op de balletacademie. Maar niet iedereen ziet Valentijn als meisje en hij loopt tegen problemen op. Hetty Nietsch laat in deze uitgebreide en diepgaande documentaire zien hoe het voelt om een meisje te zijn in een jongenslichaam. Valentijn

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over een Rotterdamse maatregel om stalkers die een straatverbod kregen opgelegd door de rechter, op afstand te houden via GPS-satellieten. Verder aandacht voor de Nederlandse Lucia Videler (41) en haar dochter Joyce (14) die al sinds een maand vermist worden in Venezuela. Op 20 augustus stapten de twee in een taxi in en zijn daarna nooit meer gezien. De politie in Venezuela is een opsporingsactie begonnen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Reportage over de in Iran mogelijk ter dood veroordeelde Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah al Mansouri. Verder aandacht voor het groeiende probleem van te dikke kinderen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Sam Dillemans: de waanzin van het detail. Portret van de hedendaagse schilder Sam Dillemans die behalve een getalenteerd artiest ook een begenadigd verteller is. In zijn atelier maakt hij een schilderij, een zelfportret, en vertelt hij ondertussen over zijn leven en werk, over hoe zich dat verhoudt tot de cultuurgeschiedenis, welke offers het schilderen vraagt en hoe men naar schilderijen kan leren kijken. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

praatprogramma

MAX en Loretta. Gast is musicalster Joke de Kruijf die o.a. in Les Misérables en Phantom of the Opera speelde. Verder vertelt Greet Broerze van de Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen over de mogelijkheden voor alleenstaande 50+’ers om in een woongroep te gaan wonen. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Stephen Emmer praat over het componeren van radio- en tv-tunes, Ruben Nicolai en Jeltje van Nieuwenhoven getuigen van hun verknochtheid aan de Amerikaanse soapserie As the World Turns, Martin Bril helpt Matthijs van Nieuwkerk bij de presentatie. Ned.3, 19.30-20.25u.

Commissaris Theodoor. Edwin de Roy van Zuydewijn, voormalig echtgenoot van prinses Margarita, praat met columnist/presentator Theodoor Holman. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

Spraakmakers Special: Abdellah Dami praat met voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve over de val van Srebrenica in 1995. Het Gesprek, 22.00u-23.00u.

Pauw & Witteman. Charles Groenhuijsen vertelt over zijn nieuwe boek Hoera! Een nieuwe president dat hij schreef met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Ook te gast is Wies de Win. Zij is een slachtoffer van Peter H., de man die terechtstaat voor de verkrachting van en moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Gezocht. Hans van Houwelingen zocht grafstenen. Na een oproep is er massaal gereageerd. Voor veel mensen heeft de grafsteen een emotionele waarde en dus besluiten ze de steen te bewaren. Van Houwelingen maakt van alle grafstenen een wandelpad. Olivi van der Kooye zoekt opnamen van het Nationaal Ballet van Suriname, waar zij begin jaren 70 één van de ballerina’s was. Verder een een damesvoetbalteam op zoek naar leiderschap met een reactie van een ervaren voetbalcoach. Ned.2, 19.25-19.55u.

Opgelicht. Aannemer Marc B. heeft gladde praatjes maar laat een spoor van gedupeerden na. Een confrontatie tussen de aannemer en zijn klanten. Verder beelden van de aanhouding van Mariska Hooiveld, de femme fatale wier oplichtingspraktijken eerder aan de kaak werden gesteld. Ned.1, 21.05-21.45u.

Vreemde tralies. Esther van Holst (21) en Rogier Schut (25) werden in december 2005 uit de rij gehaald toen ze in Ierland van de boot kwamen met een oude Daihatsu vol xtc-pillen. Met de smokkel wilden zij hun schulden aflossen, maar het liep anders en zij werden tot vijf en zeven jaar veroordeeld. Esther verblijft in een moderne strafinrichting, Rogier in een ouderwetse gevangenis. Ned.3, 21.00-21.30u.

amusement

Nationale Bijbeltest. Met als thema ‘de vreemdeling en de bijbel’ worden BN’ers zoals Herman Finkers, Ernst Daniël Smid, Marian Mudder, Frans van Deursen, Marc de Hond, Sharon Kips én diverse groepen uit de samenleving op speelse wijze getest op hun bijbelkennis. Wie het meest over de bijbel weet op het gebied van humor, liefde en symbolen. Met de gereformeerden uit Staphorst tegen de katholieken uit Limburg, maar ook met boeddhisten, islamieten en joden. Ned.2, 20.25-22.00u.

The grumpy guide to ..... romance. „Romantiek is wel leuk als je jong bent, maar daarna...”, mopperen de ouderen. BBC 2, 23.00-23.30u.

film

Film 2007. Aandacht voor o.a. Cate Blanchett als koningin Elizabeth in Elizabeth - The Golden Age, Sienna Miller praat over haar rol in de Amerikaanse versie van Interview, eerder verfilmd in Nederland met Katja Schuurman en Pierre Bokma en verder de ruimtedocumentaire In the Shadow of the moon. BBC 1, 0.20-0.50u.