Staat heeft nog drie zaken lopen tegen Van den Nieuwenhuyzen

De Nederlandse staat heeft drie rechtszaken lopen tegen de bedrijven van de aangehouden zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Daarin wordt 14,3 miljoen euro van de zakenman teruggevorderd.

De vorderingen van drie verschillende departementen (Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Defensie) heeft staatssecretaris Van der Knaap van Defensie deze zomer al in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Ze staan los van de lopende strafzaak tegen Van den Nieuwenhuyzen, die vorige week in Zwitserland werd aangehouden op verdenking van faillissementsfraude rond zijn RDM Groep. Het betreft civiele procedures tegen twee houdstermaatschappijen van RDM die nog altijd in bedrijf zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vordert 11,7 miljoen euro tegen twee helikopterfabrieken voor geleden schade door niet-geleverde helikopters. Economische Zaken heeft een claim ingediend van 1,2 miljoen tegen RDM Technology Holding in verband met een krediet voor een artillerieproject. Defensie eist 1,4 miljoen terug van dezelfde vennootschap voor de sloopkosten van twee onderzeeboten.

De eerste twee procedures lopen al enige tijd. De zaak van Defensie dient binnenkort voor de rechter, aldus een woordvoerder.

Naast deze civiele procedures hebben dezelfde ministeries voor 8,7 miljoen euro aan vorderingen ingediend bij de curator van de failliete dochtermaatschappij RDM Technology BV. Daarover schrijft Van der Knaap dat uitkering daarvan in zijn ogen „niet waarschijnlijk lijkt”.

Van den Nieuwenhuyzen: pagina 13