Sms’en in versvorm

Dichteres Sofie Cerutti gaf afgelopen zondag in Den Haag een masterclass sms-dichten.

Sms-dichteres Sofie Cerutti.

Bij de tramhalte in Den Haag, afgelopen zondag, twee postbodes uit Zaanstad. We hebben hetzelfde reisdoel: het Museum van Communicatie. Aimee en Reinier hebben kortingsbonnen uit het postblaadje geknipt; ze gaan naar een expositie genaamd RTM (Respect The Mailman). Gaan ze ook naar de sms-cursus? Ze lachen: nee, dat doen ze niet; sms’en is ten slotte een concurrent van de post.

Sofie Cerutti (1972) geeft in de Graham Bellzaal een workshop voor circa vijftien geïnteresseerden. Gekleed in spijkerbroek, zwart T-shirt en jasje vertelt ze waarom ze deze masterclass geeft. Cerutti ontdekte een paar jaar geleden het sms’en. Wat haar beviel was de beperktheid: „Je moet goed nadenken over hoe je iets formuleert want voor je het weet, word je verkeerd begrepen. Dat letterlijk verdichten lijkt op poëzie. Het is een esthetische genoegen dat iets moet passen in 160 tekens, witregels en spaties meegerekend.”

NRC-next besloot de gedichten van Cerutti te publiceren. Ook nodigde Cerutti voor haar website ‘precies 160’ bekende dichters uit. Op haar site is ook een archief te raadplegen met meer dan 6.000 gedichten. Iedereen kan insturen.

In de masterclass praat ze over een eigen sms-gedicht: „Zo broederlijk/ naast elkaar/ staan jullie hier,/ alsof elk niet/ hartgrondig zou/ vloeken als hij/ zich – althans/ alfabetisch – zo/ dicht bij die/ verachte ander/ wist.”

Ze vertelt dat je al bladerend door het adresboek, je soms bijna iets stuurt naar de verkeerde persoon, zeker als de namen op elkaar lijken. Iedereen knikt.

In 2003 had ze een wekelijks rubriekje waarin kinderen sms-taal gebruikten in gedichten, moppen, recepten, tekeningen en strips. Zoals bijvoorbeeld „Bush ga h1/ Liefst ff van8/ Stp mt d oorlog/ Mnsn hbbn veel ver3t/ Gooi jez11 in d 5er” (Bush ga heen/ Liefst even vannacht/ Stop met de oorlog/ Mensen hebben veel verdriet/ Gooi jezelf in de vijver).

Een van de aanwezigen vraagt aan Cerutti of er in de ingestuurde gedichten naar haar website ook sms-taal wordt gebruikt?

„Nee, eigenlijk nauwelijks”, antwoordt Cerutti. „Er heeft wel eens iemand een gedicht opgestuurd met de getallen 0 tot 10 erin, maar dat is veel moeilijker, vooral als je je aan 160 tekens moet houden. The Guardian heeft ooit een wedstrijd uitgeschreven. Daarin stonden de gedichten vol met afkortingen en sommigen rijmden. Je begreep ze eigenlijk pas als ze voorgelezen werden.”

Twee jonge woordkunstenaars zijn helemaal uit Groningen gekomen. De sms-dichters zijn enthousiast, het is ook leuk om te doen: passen en meten met woorden op je mobiele telefoon. Het blijkt moeilijk om in 160 tekens tot een vers te komen. Cerutti neemt iedereen serieus en geeft aanwijzingen. Een jongen leest: „Zien, zonder bril of lenzen, heb je plots geen wensen, dan kleur in het leven, van een roos of zoiets.”

Zij raadt dat de jongen onlangs zijn ogen heeft laten laseren. Kan hij eindelijk de tekens op zijn mobiel weer goed zien.

Binnenkort bij Meulenhoff de eerste 160-bundel (inclusief wit) van Sofie Cerutti. Zie ook: www.precies160.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Sms’en

In het artikel Sms’en in versvorm (30 oktober, pagina 20) staat dat sms-dichteres Sofie Cerutti in 2003 een rubriek op de kinderpagina van NRC Handelsblad had. Die rubriek werd niet door Cerutti verzorgd maar door de auteur van het artikel, Ine Poppe.