Poetins rijkdom is gehalveerd

Een lapje grond van anderhalve vierkante kilometer bij Moskou, 230 aandelen in een lokale bank, ruim een ton euro aan spaargeld, een appartement van 78 vierkante meter in Sint Petersburg, een oplegger en twee klassieke Russische auto’s uit de jaren zestig, geërfd van zijn vader. Dat is alles wat Vladimir Poetin bezit. Althans, volgens de Centrale Kiescommissie, bij wie de Russische president net als alle andere politici in het kader van de komende verkiezingen zijn bezittingen moest opgeven. Voeg bij die ‘schamele’ bezittingen het presidentiële jaarsalaris van 55.000 euro en je vraagt je bijna af hoe Poetin moet rondkomen in de duurste stad ter wereld.

De financiële krant Vedomosti meldt dat Poetins rijkdom tijdens zijn tweede ambtstermijn is gehalveerd. De voornaamste oorzaak van die daling zou volgens een Kremlin-woordvoerder het wegvallen van royalty’s uit boekpublicaties zijn.

Ook andere politici bleken nog net niet tot Ruslands armen te behoren. Zo verdient Boris Gryzlov, parlementsvoorzitter en voorzitter van de grootste partij Verenigd Rusland, iets meer dan 49.000 euro per jaar en bezit hij een appartement in Moskou, een Mazda, een Russische auto uit 1970 en achthonderd euro spaargeld. Een van de weinige politici die wel over een aanzienlijk vermogen beschikken is zakenman en ex-KGB’er Andrej Loegovoj, die in Groot-Brittannië verdacht wordt van moord op ex-KGB’er Aleksandr Litvinenko en nu voor de extreemrechtse LDPR-partij het parlement in wil. Hij gaf op een BMW X5, aandelen in drie bedrijven, drie huizen, een appartement, een datsja en vijf stukken grond te bezitten.

Volgens deskundigen zouden maar weinig politici openlijk willen toegeven dat ook zij van de economische boom van de afgelopen jaren hebben geprofiteerd. De Russische regering is volgens hen een van de rijkste ter wereld.