Optimisme VS over N-Korea

De Amerikaanse toponderhandelaar Christopher Hill heeft zich vanochtend zeer optimistisch uitgelaten over de Noord-Koreaanse nucleaire ontwapening. Volgens hem houdt het regime in Pyongyang zich aan de afspraken over ontmanteling van de nucleaire installaties bij Yongbyon, en kunnen de geschillen met de Verenigde Staten tegen het eind van dit jaar voor het grootste deel de wereld uit zijn.

Gezant Hill zei dat vanochtend bij aankomst in de Chinese hoofdstad Peking. Overmorgen zal hij doorreizen naar Noord-Korea voor nieuw overleg. Vorige week al zei Hill op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres dat naar zijn „professionele inschatting” het Noord-Koreaanse uraniumverrijkingprogramma tegen het eind van dit jaar geen nucleaire bedreiging meer zal vormen.

Succes aan de onderhandelingstafel werd vanochtend ook gemeld vanuit Panmunjom, op de zwaar bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Vertegenwoordigers bij het zogeheten zes-partijenoverleg (de beide Korea’s, de VS, China, Japan en Rusland) werden het daar eens over een verdeling van de aan Pyongyang toegezegde hulp in ruil voor naleving van de afspraken over nucleaire ontwapening. Afgelopen februari werd vastgelegd dat Noord-Korea in totaal een miljoen ton stookolie zou krijgen. Nu is overeengekomen dat de helft van de hulp inderdaad zal worden geleverd in de vorm van olie, en dat de andere helft zal worden geïnvesteerd in infrastructurele opbouw, zoals de bouw van elektriciteitscentrales.

Met het aanstaande overleg in Noord-Korea gaan de onderhandelingen een nieuwe fase in. Eerst stond de ontmanteling van Yongbyon centraal, nu gaat het erom dat Pyongyang openheid van zaken geeft over al zijn andere (geheime) nucleaire voorraden en programma’s. Die lijst moet eind dit jaar op tafel liggen. Hill zei vandaag dat ook op dit punt vordering is gemaakt. (Reuters, AP)