Nieuwe methode om haar- en oogkleur uit DNA af te leiden

Rotterdam. Het wordt gemakkelijker om uit DNA-sporen de haar- en oogkleur van verdachten te herleiden. Een nieuwe studie in het vakblad Nature Genetics beschrijft behalve twee bekende ook vier nieuwe gebieden in het DNA die de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de Europeaan bepalen. Het onderzoek van de Radboud Universiteit en het IJslandse bedrijf deCODE richtte zich eigenlijk op erfelijke oorzaken van bepaalde kankers. Per toeval ontdekten deCODE-onderzoekers een verband tussen genetische variaties (SNP`s ofwel `snips` , eenlettermutaties in het DNA) en de oog- en haarkleur van de IJslandse testgroep. De gevonden variaties in het IJslandse DNA bleken op een zelfde wijze verband te houden met oog-, haar en huidkleur bij de Nederlanders. Op grond van die variaties kunnen uiterlijke verschillen tussen mensen vrij goed worden voorspeld. Ook kan mogelijk een verhoogd risico op ziekten als depressie, schizofrenie, multiple sclerose en huidkanker aangetoond worden.