Nederland wil stillere banden

Fabrikanten moeten in de Europese Unie worden verplicht autobanden te maken die minder geluid produceren. Dat vindt milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA). Ze zal vandaag tijdens overleg met haar EU-collega’s een pleidooi houden voor stillere banden.

Nederland voelt zich gesterkt door een onderzoek dat onlangs is verricht in opdracht van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat het geluid dat autobanden produceren kan worden verlaagd met 2 tot 3 decibel, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Een reductie van 3 decibel wordt ervaren als 50 procent minder geluid.

De stillere banden kunnen in de EU een besparing kunnen opleveren van 48 tot 123 miljard euro, in de periode 2010-2022. Dat geld moet anders worden uitgegeven aan maatregelen om geluidsoverlast te reduceren, zoals geluidswallen.