Morgen herfstzon

Na de buien van vandaag lijkt er de komende dagen weinig aan de hand te zijn. Mogelijk dat er in het noorden een enkel spat regen uit de bewolking valt, verder blijft het tot en met vrijdag droog. Vanavond passeert nog een enkel buitje, meer is het niet.

De wind zwakt af en valt vannacht in het zuidoosten van het land vrijwel geheel weg. In samenspel met brede opklaringen kan het daar fors afkoelen en kan er mist ontstaan. Op anderhalve meter hoogte (normale waarnemingshoogte) daalt de temperatuur lokaal tot tegen het vriespunt. Vlak aan de grond zal het in het zuidoosten op uitgebreide schaal licht vriezen.

Woensdag begint dan ook koud, met een paar mistbanken, maar ook met hier en daar zon. De opklaringen blijven in de zuidelijke helft groot, in het noorden drijven geleidelijk wat wolkenvelden over. Die bewolking hoort bij een storing ver ten noorden van de Wadden, waaruit in Noorwegen veel regen valt.

De wind is het hardst in het noorden; rondom de Wadden staat een vrij krachtige bries, 5 Beaufort. Die wind blaast vanuit het zuidwesten, waarmee mildere lucht wordt aangevoerd. Daarin wordt het ’s middags 13 of 14 graden.

Donderdag krijgen de zuidelijke provincies de meeste zonuren, terwijl de bewolking elders in het land overheerst. Of die dikkere wolkenvelden vrijdag ook geheel tot onze zuidgrens trekken, is nog onzeker. Het heeft er wel alle schijn van dat het die dag op veel plekken 15 graden wordt.