Misselijk worden van een racespel

Games in 3D en software die zelf besluiten kan nemen.

Directeur technologie Shane Robinson van HP vertelt wat we aan nieuws kunnen verwachten.

Een face-to-face-interview tussen Shane Robinson van Hewlett Packard (met het blauwe jasje) in de VS en de journalist van nrc.next (links, op de rug gezien), die zich in Amstelveen bevindt. Foto Maurice Boyer Shane Robinson van Hewlett Packard (met het blauwe jasje) wordt in het hoofdkantoor in de VS geïnterviewd door een journalist van NRC Handelsblad (links), die zich in Amstelveen bevindt. Door de geavanceerde videotechnologie lijkt het of de gesprekspartners in dezelfde kamer en aan dezelfde tafel zitten. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Shane Robison van Hewlett Packard in Palo Alto wordt geinterviewd in de Halo Room van HP in Amstelveen door Elske Schouten rechts voorlichter Coenen Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 071004 Boyer, Maurice

Eén druk op de knop en een klein kamertje in het Nederlands hoofdkantoor van computermaker HP maakt contact met een identieke ruimte in het wereldwijde hoofdkwartier in Palo Alto. Op drie grote schermen zijn alleen lege stoelen te zien. Dan loopt Shane Robinson, de hoogste technologiebaas van HP, het beeld binnen. Doordat er geen vertraging in de verbinding zit, begroet hij zijn gesprekspartner alsof hij ook in Amstelveen is. Door de identieke ruimtes lijkt hij plaats te nemen aan dezelfde tafel.

Het wordt steeds gewoner om via geavanceerde videoconferenties te praten met mensen aan de andere kant van de wereld, zegt Robinson. „Kijk hoe we nu met elkaar praten: we kunnen geen handen schudden, maar voor de rest voelt het heel normaal.” Diezelfde week bracht hij nog zes uur in zo’n kamertje door met topman Mark Hurd van HP, om met het management in Singapore, Bangalore en Peking te overleggen. „Zo hebben we de hele regio doorgenomen en geen van ons hoefde te reizen.”

HP is de grootste fabrikant van computers en printers. In toenemende mate investeert het bedrijf ook in dit soort toepassingen. Ook profileert het bedrijf zich als ICT-dienstverlener en investeert het steeds meer in softwareontwikkeling. Chief technology officer Robinson vertelt waar het volgens hem met technologie naartoe gaat.

Kan ik straks ook op deze manier praten met mijn oma aan de andere kant van de wereld?

„Dat is heel goed mogelijk. Het is moeilijk te zeggen hoe businessmodellen zich zullen ontwikkelen, maar ik denk dat dit soort systemen beschikbaar komen op openbare plekken, waar je er per uur voor betaalt. Dus als je oma zo’n plaats opzoekt in haar stad en jij doet hetzelfde, kun je zo met elkaar praten. Het zal even duren voordat mensen het thuis hebben, want het kost tijd voor we dit soort systemen in grote aantallen kunnen maken.”

Hoe zal de pc zich de komende jaren ontwikkelen?

„We zijn al vrij goed in het weergeven van geluid, maar met beeld hebben we nog een lange weg te gaan. Nu werken we aan een nieuwe schermtechnologie die ervoor zorgt dat je geen last hebt van zonlicht. En in ons onderzoekslab in Bristol ontwikkelen we buigzame schermen, die je kunt bevestigen op een gebogen oppervlak.

„Wat er ook aankomt, is 3D-technologie. Dat zal het grote scherm nieuw leven inblazen. Je zult dit als eerste gaan zien met computerspellen. Nu al heb je spelplatformen waar je met een brilletje op 3D kunt zien, zodat je er helemaal in wordt ondergedompeld.”

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Dat je in een schietspel zit en opeens een geweerloop op je voorhoofd krijgt gezet?

„Dat is het doel, ja, waarschijnlijk is het er binnen drie tot vijf jaar. Voor games hebben we nu al een demonstratiemodel van een groot, rond panoramascherm. Niet driedimensionaal, maar het is wel superscherp en je zit er heel dicht op. Dat voelt met racespellen en andere actiegames heel realistisch. Je wordt er misselijk van.”

Hoe zal technologie onze manier van werken veranderen?

„Internet zal steeds meer de basis worden van de manier waarop we zaken doen. Bijvoorbeeld: je hebt een klein bedrijf en je wilt een nieuw logo. Vroeger zou je naar een paar ontwerpers gaan, die komen langs op kantoor, je hebt een aantal vergaderingen en uiteindelijk maak je een keuze. Wij hebben nu een dienst waarbij je online een opdracht kunt geven waar grafici om kunnen concurreren. Je kiest de winnaar op basis van de prijs, de reputatie van de ontwerper en op je oordeel over het eindresultaat. Het proces duurt geen weken meer, maar een paar dagen. En het is goedkoper. Dit kun je voor heel veel dingen doen. Verder krijg je steeds intelligentere software. Zo ontwikkelen we software waarmee bedrijven kunnen zien hoe de markt zich zal ontwikkelen. Dat kan een voorsprong geven op de concurrent.”

Betekent de opkomst van dit soort voorspellende software dat het werk van topmannen makkelijker wordt?

„Nee, helaas, maar het zal wel helpen bij het analyseren van gegevens, want het duurt korter om er doorheen te gaan. Waar het op neerkomt, is dat topmanagers steeds sneller, steeds meer beslissingen kunnen nemen.”

Zitten er ook gevaren aan dit soort nieuwe technologie?

„Ik ben wel bezorgd over de veiligheid. Internetdiensten zijn een doelwit van hackers en ander gespuis. Dat is een van de dingen die mensen doen twijfelen aan het gebruik van technologie: de vraag of hun informatie wel veilig is.”

Technologie verandert zo snel. Ziet u ontwikkelingen die dat kunnen vertragen?

„Nee. Ik zit al 25 jaar in dit wereldje, vanaf de tijd dat er nog mainframes en ponskaarten waren, en bij elke nieuwe golf van technologie vraagt men zich af of het tempo niet zal afnemen. Maar het tegenovergestelde gebeurt: dingen veranderen alleen maar sneller.”