Meer geweld van Talibaan tegen burgers

Defensie heeft aanwijzingen dat de Talibaan rond Deh Rawood meer geweld gebruiken tegen de bevolking. De laatste weken zijn zeker negentien burgers vermoord. Opmerkelijk veel, volgens het ministerie.

Talibaan-strijders hebben sinds september veel terrein gewonnen rond de plaats Deh Rawood in Uruzgan. Dat valt samen met het verhevigde geweld. „Het lijkt er op dat de Talibaan hun invloed rond Deh Rawood op deze manier willen vergroten”, aldus een woordvoerder van Defensie.

De Nederlandse militairen hebben van de lokale bevolking de laatste tijd opvallend vaak berichten gekregen over moordpartijen en executies. Zo rapporteerde een lokale aannemer afgelopen vrijdag dat twee van zijn werknemers, die op 25 oktober waren ontvoerd, zijn opgehangen door de Talibaan. Ze zouden zijn terechtgesteld omdat ze de burgemeester van Deh Rawood hadden geholpen met het opknappen van de stad. Twee andere burgers zouden vorige week zijn onthoofd wegen ‘collaboratie’ met de Afghaanse regering.

Volgens Defensie staat vast dat de voorbije weken negentien burgers zijn vermoord. Meer moorden zijn gemeld, maar niet alle berichten kunnen worden bevestigd. Wel staat vast dat afgelopen zondag een vader en een kind van veertien maanden werden doodgeschoten en een derde man werd gewond, kort nadat ze de Nederlandse basis ‘Camp Hadrian’ hadden verlaten. De mannen hadden om hulp gevraagd voor de peuter, die brandwonden had opgelopen. Toen ze per motor wilden terugkeren naar Deh Rawood, werden ze door onbekenden onder vuur genomen. Vader en kind kwamen daarbij om. De bestuurder werd in zijn schouder geraakt. Hij wordt verzorgd in het militair veldhospitaal in Tarin Kowt.

De Talibaan executeren geregeld burgers wegens samenwerking met buitenlandse troepen of de regering. Dat binnen vier weken in een relatief klein gebied zoveel slachtoffers vallen noemt Defensie opvallend. De Talibaan hebben een maand geleden de druk op Deh Rawood vergroot. Begin september vielen enkele strategische politieposten in hun handen. Enkele duizenden bewoners zijn voor het geweld gevlucht.