Liz Taylor mag omstreden doek Van Gogh houden

WASHINGTON, 30 OKT. De Amerikaanse filmster Elizabeth Taylor mag van het Amerikaanse Hooggerechtshof een schilderij van Vincent van Gogh behouden. Het hof verwierp een claim van nabestaanden van een joodse vrouw die ooit eigenaar was van het uit 1889 stammende werk. Volgens de nabestaanden was de vrouw in Duitsland in 1939 door de nazi`s gedwongen het schilderij te verkopen. Kort erop vluchtte ze naar Zuid-Afrika. De nabestaanden deden een beroep op een Amerikaanse federale wet uit 1998, die bepaalt dat `roofkunst` uit de nazitijd moet worden teruggegeven. Het hof bekrachtigde eerdere uitspraken in deze zaak dat deze wet alleen van toepassing is op overheden. Taylor heeft steeds gezegd dat de aankoop door haar vader op een Londense veiling in 1963 rechtmatig is geweest.